Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Huizenprijzen stijgen weer na drie magere jaren

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - De prijzen van Nederlandse huizen zijn vorig kwartaal voor het eerst in drie jaar tijd weer toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. De verkoopprijs van een gemiddelde woning steeg tussen januari en maart met 1,2 procent op jaarbasis, zo blijkt donderdag uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

In de laatste maanden van vorig jaar was nog sprake van een daling in prijs van 0,8 procent. Vergeleken met het vierde kwartaal steeg het bedrag waarvoor woningen van eigenaar wisselden de afgelopen maanden eveneens, met 0,3 procent. Een kwartaal eerder was dat echter nog 1,9 procent.

De stijgende verkoopprijs is volgens NVM-voorzitter Ger Hukker overigens nog geen reden voor euforie. "De prijzen stijgen, maar heel licht, zeg ik nadrukkelijk", aldus Hukker. De stijging in prijzen is bovendien sterk afhankelijk van waar een woning staat en wat voor type huis het is.

Zo kon een woningbezitter in Amsterdam zijn huis vorig kwartaal voor vijf procent meer slijten dan een jaar eerder, terwijl de gemiddelde transactieprijs in Noordoost-Groningen juist met zeventien procent daalde. De prijsstijging vindt dan ook vooral plaats in stedelijk gebied, aldus Hukker.

"Ik kan me voorstellen dat het sommige mensen frustreert als ze mij horen zeggen dat de prijzen stijgen, en ze - zelfs na het laten zakken van hun vraagprijs - tijdens de Open Huizen Dag niemand op bezoek hebben gehad", aldus Hukker. "Zulke mensen zullen denken: waar heb je het over?"

Of een eigenaar zijn huis voor een hogere prijs kan verkopen, hangt ook sterk af van het type woning. Zo werden hoekhuizen en appartementen vorig kwartaal voor een aanmerkelijk hogere prijs gesleten - met stijgingen van respectievelijk 2,2 en 2,9 procent - terwijl vrijstaande woningen nog een procent goedkoper werden verkocht.

Die verschillen zijn overigens ook te verklaren door de regio waarin een huis staat. In stedelijk gebied, zoals de Amsterdamse binnenstad, zijn veel meer appartementen, terwijl in landelijke regio's relatief veel vrijstaande huizen staan.

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.