Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Positiviteit woningmarkt overtroeft problemen'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - De woningmarkt kruipt dit jaar en volgend jaar verder uit het dal doordat positieve factoren sterker zijn dan de problemen in de branche. Het herstel is halverwege vorig jaar ingezet, maar is broos en nog niet op alle fronten merkbaar. Dat stelt de Rabobank dinsdag in een kwartaalupdate over de huizenmarkt.

Het aantal verkopen steeg in het eerste kwartaal naar het niveau van begin 2008. De verkoopcijfers stegen doordat huizen beter betaalbaar waren en het grotere vertrouwen in de woningmarkt, meldt Rabobank. Volgens een schatting van makelaarsvereniging NVM werden in het eerste kwartaal ruim 32 duizend woningen verkocht.

Die positieve factoren hebben meer invloed op de markt dan negatieve factoren als de groeiende werkloosheid en het grote aandeel hypotheken dat onder water staat, zeggen economen bij de bank. Daarom verwacht Rabobank dat het aantal verkochte woningen dit jaar tussen de 130 duizend en 140 duizend uitkomt. In 2011, toen de huizencrisis op haar hoogtepunt was, wisselden iets meer dan 110 duizend woningen van eigenaar.

Niet alleen het aantal huizen dat wordt verkocht groeit, ook de prijs stijgt dit jaar naar verwachting met maximaal een procent. Huizen waren de eerste drie maanden van het jaar een half procent duurder dan eind vorig jaar. Maar ten opzichte van begin 2013 waren woningen nog anderhalf procent minder waard. De afgelopen drie kwartalen stegen de prijzen echter met gemiddeld 1,3 procent. In 2015 komt de prijsstijging uit op tussen de een en drie procent, denkt de bank. Volgend jaar neemt ook het inkomen per huishouden weer toe.

Negatieve uitschieter op de woningmarkt blijft de nieuwbouwsector, die pas dit jaar de bodem bereikt. Volgend jaar moet het lage aantal bouwvergunningen echter weer gaan stijgen. In 2014 voorziet de bank een volumekrimp in de markt voor nieuwe woningen met twee procent, om in 2015 met acht procent te groeien.

De hoeveelheid huishoudens met een hypotheek die onder water staat zal maar heel geleidelijk afnemen door de stijgende prijzen. Het aantal personen met betalingsachterstanden op hypotheken zal de komende jaren blijven stijgen. De verkoopcijfers nemen toe, maar zullen toch deels gedrukt worden doordat een miljoen huishoudens met een restschuld zitten.

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.