Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Concurrentie op hypotheekmarkt verhevigt

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
(Novum) - Consumenten die nu een nieuwe hypotheek willen afsluiten kunnen bijna elke dag ergens anders een lagere rente vinden. Door de toetreding van nieuwe aanbieders en steeds actievere verzekeraars is een prijzenslag aan de gang, constateren De Hypotheker en Vereniging Eigen Huis.

Een Belgische aanbieder, Argenta Spectrum, verlaagt vrijdag de rente naar 3,4 procent voor hypotheken met een vast tarief voor tien jaar. De Hypotheker verwacht dat andere hypotheekverstrekkers daar snel weer onder gaan duiken, zegt directeur van De Hypotheker Paul van der Meijs. "Elke dag zien we wel weer een nieuwe laagste aanbieder", beaamt een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis.

Tot nu toe hadden De Hypotheker en NIBC de laagste rentes op de tienjaarshypotheken, met respectievelijk 3,45 en 3,54 procent. Eind vorig jaar lag de gemiddelde rente op een hypotheek met een vast tarief voor tien jaar op 4,08 procent. De afgelopen 45 jaar heeft de gemiddelde rente voor deze looptijd nooit onder de vier procent gelegen. Ook de rentes voor andere looptijden liggen momenteel erg laag.

De Nederlandse hypotheekmarkt is sinds een jaar weer in trek. Nieuwe partijen bieden hypotheken aan of investeren in hypotheekbeleggingen. Volgens Eigen Huis komt de prijzenslag mede doordat verzekeraars momenteel een streepje voor hebben op de banken. Die hoeven namelijk niet zoals banken extra spaargeld aan te houden als ze leningen uitgeven. "Banken kunnen wel heel goedkoop aan geld komen", legt de woordvoerder uit. "Maar omdat door de lage rente maar weinig mensen extra sparen, kunnen ze niet meer geld uitlenen."

Eerder dit jaar berichtte De Nederlandsche Bank al dat verzekeraars een groter marktaandeel hadden gekregen. In de afgelopen jaren waren het vooral de grote banken die de dienst uitmaakten. "Dat zorgde voor slappe concurrentie en daardoor hoge marges voor de aanbieders", stelt Van der Meijs.

Nu verzekeraars 'een grotere hap nemen van de hypotheekkoek' en ook pensioenfondsen hun geld vaker in de hypotheekmarkt stoppen gaan de marges naar beneden. Dat is 'goed voor de consument' aldus Van der Meijs. Volgens de barometer van Eigen Huis maken de grote banken wel nog altijd 0,55 procentpunt winst op hun rentes. Begin vorig jaar was dat nog ruim een procentpunt.

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.