Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Bouwend Nederland moet ook eigen leden aanspreken'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
(Novum) - Bouwend Nederland moet zich bij de aanpak van wanpraktijken in de bouwsector niet slechts focussen op malafide onderaannemers, maar ook op grote bouwbedrijven. Zij faciliteren misstanden en onderbetaling in de branche. Die mening is FNV Bouw toegedaan. De branchevereniging voor bouwbedrijven ontloopt haar verantwoordelijkheid door grote bedrijven te ontzien, vindt de vakbond. Bouwend Nederland is het niet eens met de kritiek.

Juist de grote bedrijven faciliteren misstanden en houden die in stand omdat er geld mee te verdienen valt, stelt FNV. De bond vindt dat veel misstanden in de sector 'bovenaan in de bouwketen' beginnen. "Als we het probleem bij de wortel willen aanpakken, moet het gedrag van de hoofdaannemers veranderen", zegt bestuurder van FNV Bouw Mieke van Veldhuizen in een verklaring.

FNV doelt met wanpraktijken onder meer op schijnconstructies waarbij werknemers formeel zelfstandig zijn, maar in praktijk vast in dienst zijn. Ook het niet-naleven van cao's en ontduiken van het minimumloon zijn de bond een doorn in het oog.

De bond wil dat opdrachtgevers van de sector uiteindelijk aansprakelijk worden voor eventuele misstanden. Als dat wettelijk wordt vastgelegd, spreekt de opdrachtgever op zijn beurt de hoofd- en onderaannemers aan op hun verantwoordelijkheden, is de redenering.

Bouwend Nederland weerspreekt in een reactie de lezing van de vakbond. De vereniging vindt dat de bond 'de klap moet uitdelen aan degene die de klap verdient en niet aan degene die het makkelijkst te raken is'.

Volgens de vereniging levert FNV Bouw kritiek op de leden omdat de werkelijke schuldigen moeilijker te vinden zijn. "Het opsporen en aanpakken van deze vaak buitenlandse bedrijven is maatwerk en vraagt om een intensieve, gerichte aanpak. Naleving van de cao afdwingen is goed, maar dan wel bij degene die de overtreding begaat. Ook al vergt dat meer tijd en energie", aldus directeur van sociale zaken van Bouwend Nederland Joba van den Bergh.

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.