Normal_geld_3

(Novum) - De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is binnengevallen bij een onbekend aantal aanbieders van energieveilingen, na tips en onderzoek van RTL Nieuws. De toezichthouder vermoedt dat verboden afspraken over bodemprijzen worden gemaakt en dat zo consumenten worden misleidt. Dat meldt een woordvoerder donderdagavond.

Bij een aantal organisatoren van die energieveilingen aanbieden worden soms vooraf prijsafspraken gemaakt, zoals een streefbedrag of een vast kortingspercentage, concludeert RTL op basis van eigen onderzoek. De ACM onderzoekt nu in hoeverre sprake is van kartelvorming. Mocht de waakhond misstanden vaststellen, dan kunnen hoge boetes worden opgelegd.

Bij een energieveiling worden consumenten geworven die mogelijk willen overstappen. Een gespecialiseerd bedrijf organiseert de veiling, waarbij energiemaatschappijen voordelige energiecontracten aanbieden. Als er prijsafspraken zijn en een energieleverancier de afgesproken bodemprijs biedt, sleept hij de deal in de wacht. Als een leverancier minder wil bieden, is dat niet altijd mogelijk. Consumenten zijn daar dan de dupe van.

Energieveilingen worden onder meer georganiseerd door De Telegraaf, de ANWB, Vereniging Eigen Huis en Sloop de Crisis.