Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Kabinet moet bouwvergunningskosten gelijktrekken'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - Het kabinet moet gemeenten dwingen een uniforme rekenmethode te gebruiken om de prijs van een bouwvergunning te bepalen. Dat vindt de Vereniging Eigen Huis nu uit onderzoek is gebleken dat de prijsverschillen tussen bouwvergunningen 'onverklaarbaar groot blijven'.

Woningeigenaren betalen in de ene gemeente veel meer voor een bouwvergunning dan in een andere. Zo kost een vergunning voor een kleine verbouwing in Alphen aan den Rijn 37 euro terwijl Son en Breugel er 844 euro voor vraagt, aldus VEH. De gemeente Eindhoven vraagt 7588 euro voor een vergunning voor een nieuwbouwwoning en bijvoorbeeld Hoogeveen 1789 euro.

"De reden voor de grote verschillen is het allegaartje aan rekenmethoden die gemeenten hanteren om de prijs te bepalen", meldt Vereniging Eigen Huis. Volgens de belangenbehartiger heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) gemeenten wel al eens 'aangemoedigd' om een uniform kostenmodel te gebruiken.

"Maar dat heeft geen enkel resultaat gehad. Maar twintig procent van de gemeenten hanteert het model, tegenover dertig procent vorig jaar", stelt de vereniging. De minister zou gemeenten daarom moeten gaan dwingen.

Plasterk ziet daar echter niets in, zo liet hij vrijdag na afloop van de ministerraad weten. Volgens de minister zijn de gemeenten 'vrij' om de prijs van de vergunningen te bepalen. "De gemeenteraad moet daarop toezien. Die kan altijd vragen waarom de leges op een bepaald bedrag zijn vastgesteld."

De politicus pleit verder voor transparantie. "Gemeenten moeten inzichtelijk maken hoe ze tot een bepaalde prijs zijn gekomen." Ook daar is volgens de minister een rol voor de gemeenteraad weggelegd. "Zij kunnen vragen stellen als er onduidelijkheid is over de kosten die de gemeente maakt."

Plasterk vindt het vaststellen van de prijzen de 'verantwoordelijkheid' van de gemeenten en is niet van plan dat naar het rijk te halen. "In de gemeenteraden zitten mensen die van wanten weten. Zij moeten aan de gemeenten vragen hoe het zit."

De verschillen tussen de gemeenten ontstaan volgens de minister door de keuzes die ze maken. "Als de kosten voor de leges omlaag gaan, moet dat geld ergens anders vandaan worden gehaald."

24 oktober '24 (13:03)

Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar wacht op evaluatiemoment

Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

23 oktober '24 (19:03)

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

23 oktober '24 (15:02)

Woningcorporaties staan nog steeds achter huurwet: 'Huurder beschermd tegen te hoge huren'

Woningcorporaties zijn het oneens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die vindt dat de huurwet moet worden teruggedraaid. Dat laat een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, weten. "Het is belangrijk dat huurders beschermd worden tegen veel te hoge huren."

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

23 oktober '24 ( 8:32)

Accu's fietsen en brommers veroorzaken woningbranden

Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.

14 oktober '24 (10:04)

Bij woningen is Oss en Leende explosies

DEN HAAG (ANP) - Bij twee woningen in de Wagenaarstraat in Oss en de Strijperstraat in Leende in Noord-Brabant zijn explosies geweest in de nacht van zaterdag op zondag. De politie vermoedt dat zwaar vuurwerk de oorzaak is.

10 oktober '24 (12:04)

'Bezwaar van burgers een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis'

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.

08 oktober '24 ( 9:02)

Ruim een vijfde meer aanvragen voor hypotheken

Het blijft druk op de hypotheekmarkt, merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het derde kwartaal werden ruim een vijfde meer aanvragen ingediend dan in dezelfde periode een jaar geleden. Ook groeide het verschil tussen starters en doorstromers op de woningmarkt.

08 oktober '24 ( 6:05)

Tarieflimiet voor warmtenet mogelijk gemaakt

Als het aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) ligt, wordt het mogelijk om een tarieflimiet voor kleinverbruikers van het warmtenet ofwel stadsverwarming in te stellen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. In het regeerprogramma had het kabinet al aangekondigd zo'n tarieflimiet te zullen onderzoeken.

08 oktober '24 ( 6:04)

Gasketelwet 'financieel drama' voor VvE's, waarschuwt VEH

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een "financieel drama" dat Verenigingen van Eigenaars (VvE's) dreigt te treffen door de zogeheten Gasketelwet die vorig jaar is ingevoerd. Deze wet is bedoeld om het aantal ongelukken met koolmonoxide (CO) te verlagen, maar kan appartementseigenaars met hoge kosten opzadelen.