Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Kabinet moet bouwvergunningskosten gelijktrekken'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - Het kabinet moet gemeenten dwingen een uniforme rekenmethode te gebruiken om de prijs van een bouwvergunning te bepalen. Dat vindt de Vereniging Eigen Huis nu uit onderzoek is gebleken dat de prijsverschillen tussen bouwvergunningen 'onverklaarbaar groot blijven'.

Woningeigenaren betalen in de ene gemeente veel meer voor een bouwvergunning dan in een andere. Zo kost een vergunning voor een kleine verbouwing in Alphen aan den Rijn 37 euro terwijl Son en Breugel er 844 euro voor vraagt, aldus VEH. De gemeente Eindhoven vraagt 7588 euro voor een vergunning voor een nieuwbouwwoning en bijvoorbeeld Hoogeveen 1789 euro.

"De reden voor de grote verschillen is het allegaartje aan rekenmethoden die gemeenten hanteren om de prijs te bepalen", meldt Vereniging Eigen Huis. Volgens de belangenbehartiger heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) gemeenten wel al eens 'aangemoedigd' om een uniform kostenmodel te gebruiken.

"Maar dat heeft geen enkel resultaat gehad. Maar twintig procent van de gemeenten hanteert het model, tegenover dertig procent vorig jaar", stelt de vereniging. De minister zou gemeenten daarom moeten gaan dwingen.

Plasterk ziet daar echter niets in, zo liet hij vrijdag na afloop van de ministerraad weten. Volgens de minister zijn de gemeenten 'vrij' om de prijs van de vergunningen te bepalen. "De gemeenteraad moet daarop toezien. Die kan altijd vragen waarom de leges op een bepaald bedrag zijn vastgesteld."

De politicus pleit verder voor transparantie. "Gemeenten moeten inzichtelijk maken hoe ze tot een bepaalde prijs zijn gekomen." Ook daar is volgens de minister een rol voor de gemeenteraad weggelegd. "Zij kunnen vragen stellen als er onduidelijkheid is over de kosten die de gemeente maakt."

Plasterk vindt het vaststellen van de prijzen de 'verantwoordelijkheid' van de gemeenten en is niet van plan dat naar het rijk te halen. "In de gemeenteraden zitten mensen die van wanten weten. Zij moeten aan de gemeenten vragen hoe het zit."

De verschillen tussen de gemeenten ontstaan volgens de minister door de keuzes die ze maken. "Als de kosten voor de leges omlaag gaan, moet dat geld ergens anders vandaan worden gehaald."

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.