Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Imtech verkoopt ict-tak en maakt nieuwe afspraken

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - Imtech heeft zijn ict-divisie verkocht voor 255 miljoen euro. Daarnaast heeft de technisch dienstverlener nieuwe afspraken gemaakt met zijn geldschieters over de leenvoorwaarden en wil het bedrijf nieuwe aandelen uitgeven. Deze maatregelen moeten leiden tot een afname van de zeer forse schuldenlast waar het noodlijdende Imtech mee kampt.

 

Het Franse bouwbedrijf Vinci neemt de ict-afdeling waarschijnlijk voor het einde van het jaar over, zo meldde Imtech dinsdag bij de kwartaalcijfers. De deal moet nog wel worden goedgekeurd. Imtech meent dat de verkoop 'de beste keuze is in het belang van de aandeelhouders'. Door de financiële injectie kan Imtech weer 'positief naar de toekomst kijken', aldus topman Gerard van de Aast.

Met ING, Rabobank ABN AMRO en Commerzbank maakte Imtech nieuwe afspraken, waarbij de partijen onder meer een extra kapitaalbuffer overeenkwamen. In het tweede kwartaal moest Imtech een operationeel verlies noteren van acht miljoen euro, wel minder dan de 31,7 miljoen euro van een jaar eerder.

Begin oktober stemmen de aandeelhouders over de voorgestelde claimemissie van zeshonderd miljoen euro. Imtech had al eerder voorgesorteerd op de uitgifte van nieuwe aandelen door de nominale koers van het aandeel te verlagen van 0,80 naar 0,01 cent. Vorig jaar hadden aandeelhouders hun aandelen ook al minder waard zien worden, na een emissie van vijfhonderd miljoen euro.

Onder de streep kwam Imtech 224,2 miljoen euro in de min uit, tegen bijna 171 miljoen euro in het tweede kwart van vorig jaar. De omzet kwam niet verder dan 966 miljoen euro, tegen 1,1 miljard euro een jaar geleden.

Imtech wil nog dit jaar aanvullende kostenbesparingen doorvoeren. De schuldenlast van het bedrijf bedroeg na het tweede kwartaal nog altijd meer dan een miljard euro. Imtech zag vorig jaar ongeveer een miljard aan beurswaarde verdampen nadat bekend werd dat het bedrijf gefraudeerd had bij projecten in Polen en Duitsland.

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.