Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Nieuwbouw blijft de komende jaren nodig'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - Lang niet alle leegstaande kantoren kunnen worden omgebouwd tot bruikbare woningen. Daarom zal nieuwbouw de komende jaren wel degelijk nodig zijn. De bouwsector moet wel creatiever gaan bouwen. Dat zegt een woordvoerder van bouwbranchevereniging Bouwend Nederland donderdag in een reactie op een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Nu massaal nieuwbouwwoningen bouwen, getuigt volgens het PBL van een kortetermijnvisie in de bouwbranche, omdat de bevolkingssamenstelling de komende decennia drastisch verandert. Het PBL maant in het rapport daarom tot voorzichtigheid. De focus zou meer moeten liggen op ombouw en aanpassen van de bestaande woningvoorraad dan op nieuwbouw.

Ombouw van bestaande kantoren levert volgens Bouwend Nederland echter te weinig bruikbare woningen op. Veel kantoren zijn ongeschikt omdat bij de bouw geen rekening is gehouden met een bestemmingsverandering. "Veel leegstaande kantoren staan bijvoorbeeld achterin op een bedrijventerrein. Je kunt je afvragen wie daar nou wil wonen", aldus de zegsman.

Aanpassen en verduurzamen van bestaande woningen gebeurt steeds meer volgens Bouwend Nederland. Maar daarnaast zal toch ook nieuwbouw noodzakelijk zijn omdat door de vergrijzing de behoefte aan een bepaald type woningen flink zal toenemen.

Nieuwbouwprojecten moeten er volgens de branchevereniging op gericht zijn dat een nieuw te bouwen gebouw meerdere bestemmingen kan hebben. Nieuwe scholen moeten bijvoorbeeld zo worden gebouwd dat ze in de toekomst kunnen worden omgebouwd tot woningen, als door vergrijzing de vraag naar scholen af- en de vraag naar woningen toeneemt. "Dan ben je duurzaam bezig. Dat bewustzijn is er in de sector", aldus de zegsman.

Door de vergrijzing neemt de vraag naar een- en tweepersoonshuishoudens de komende decennia toe. In 2030 zullen meer dan 1,4 miljoen 75-plushuishoudens bestaan, stelt het rapport van het PBL. Verlaten zij hun woning, dan komen rond die tijd jaarlijks zo'n vijftigduizend koopwoningen vrij, met woningleegstand tot gevolg.

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.