Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bouwend Nederland somber over bouw- en infrabanen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
"We zijn allereerst nog steeds gelukkig met het verlengen van het lage btw-tarief op arbeid bij verbouwingen en renovaties. Hierdoor blijven veel banen in de bouw behouden. We blijven inzetten op werk, op echte banen voor de tienduizenden werkloze bouwvakkers en zeker ook wegwerkers", zo reageert Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, op de kabinetsplannen.

"De overheid moet daar nog een forse schep bovenop doen. In de bouw en infra zijn 70.000 banen verloren gegaan door de crisis. De sector is er nog lang niet. Boven onze infrabedrijven stapelen de donkere wolken alsmaar maar verder op. Zij zitten in de slagschaduw van de crisis."
"Waar hebben we zorgen over? Ten eerste over het Gemeentefonds. Terwijl voor economisch herstel een goede infrastructuur onmisbaar is, gaat er in 2016 minder geld naar het Gemeentefonds. Daar gaan gemeenten natuurlijk nu al rekening mee houden. Daardoor wordt er per gemeente minder geïnvesteerd in wegonderhoud en aanleg. Ofwel: we krijgen meer gaten in de weg, steenslag en schade in heel Nederland. Maar bij onze mkb-wegenbouwers kost het vooral banen. Daar loopt de werkloosheid nog verder op. Dat is de harde waarheid voor duizenden gezinnen. Zij komen niet uit de schaduw van crisis, integendeel."
Zware administratieve last

"Ten tweede hebben we zorgen over strengere sociale regels voor werkgevers. Die gaan averechts uitpakken. Er wordt - met goede bedoelingen - over ondernemers zoveel uitgestort met zoveel consequenties, dat werkgevers geen vaste contracten durven aangaan. Schijnconstructies aanpakken is een prima doel, maar dan moeten uitsluitend de boeven beboet worden, ofwel degenen die niet correct uitbetalen. De inzet moet niet resulteren in een zware administratieve last voor bonafide bedrijven. Want zeker dan blijft 'flex' het parool in deze onzekere tijden, tegen de bedoelingen van het kabinet in."
Stimuleren

"Een oplossing is er ook. Stimulering van de bouw en infra kan door investeringen te doen die toch moeten, zoals in waterbescherming, onderhoud/vervanging van bruggen en viaducten en in startersleningen voor de woningmarkt. Plus effectieve inzet van maatregelen voor duurzaamheid. Zo kan de SVN-lening nog maar in 188 van de 400 gemeenten worden toegepast."

"Ofwel, de onzekerheid gaat alleen maar over bij een stimulerend economisch beleid. Dan komt het vertrouwen weer terug. We zien het effect bij de btw-maatregel. Dat kan veel breder en structureler. Meer bouw- en infrawerk heeft directe effecten op de werkgelegenheid bij woninginrichters, hoveniers, installatiebedrijven en andere verwante sectoren. De sleutel voor veel meer banen ligt bij het kabinet."

24 oktober '24 (13:03)

Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar wacht op evaluatiemoment

Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

23 oktober '24 (19:03)

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

23 oktober '24 (15:02)

Woningcorporaties staan nog steeds achter huurwet: 'Huurder beschermd tegen te hoge huren'

Woningcorporaties zijn het oneens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die vindt dat de huurwet moet worden teruggedraaid. Dat laat een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, weten. "Het is belangrijk dat huurders beschermd worden tegen veel te hoge huren."

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

23 oktober '24 ( 8:32)

Accu's fietsen en brommers veroorzaken woningbranden

Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.

14 oktober '24 (10:04)

Bij woningen is Oss en Leende explosies

DEN HAAG (ANP) - Bij twee woningen in de Wagenaarstraat in Oss en de Strijperstraat in Leende in Noord-Brabant zijn explosies geweest in de nacht van zaterdag op zondag. De politie vermoedt dat zwaar vuurwerk de oorzaak is.

10 oktober '24 (12:04)

'Bezwaar van burgers een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis'

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.

08 oktober '24 ( 9:02)

Ruim een vijfde meer aanvragen voor hypotheken

Het blijft druk op de hypotheekmarkt, merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het derde kwartaal werden ruim een vijfde meer aanvragen ingediend dan in dezelfde periode een jaar geleden. Ook groeide het verschil tussen starters en doorstromers op de woningmarkt.

08 oktober '24 ( 6:05)

Tarieflimiet voor warmtenet mogelijk gemaakt

Als het aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) ligt, wordt het mogelijk om een tarieflimiet voor kleinverbruikers van het warmtenet ofwel stadsverwarming in te stellen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. In het regeerprogramma had het kabinet al aangekondigd zo'n tarieflimiet te zullen onderzoeken.

08 oktober '24 ( 6:04)

Gasketelwet 'financieel drama' voor VvE's, waarschuwt VEH

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een "financieel drama" dat Verenigingen van Eigenaars (VvE's) dreigt te treffen door de zogeheten Gasketelwet die vorig jaar is ingevoerd. Deze wet is bedoeld om het aantal ongelukken met koolmonoxide (CO) te verlagen, maar kan appartementseigenaars met hoge kosten opzadelen.