Verhagen somber over bouwbanen

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
Bouwend Nederland vindt dat het kabinet te weinig doet om extra bouwbanen te creëren. Voorzitter Maxime Verhagen is weliswaar blij met het verlengen van het lage btw-tarief op arbeid, maar mist maatregelen die met name de infra-sector er bovenop kunnen helpen.

"Dankzij de verlenging van het lage btw-tarief blijven veel banen in de bouw behouden, maar de overheid moet daar nog een forse schep bovenop doen”, meldt Verhagen in reactie op de nieuwe plannen van het kabinet. “De sector is er nog lang niet. Boven onze infrabedrijven stapelen de donkere wolken alsmaar maar verder op. Zij zitten in de slagschaduw van de crisis."

Zorgen maakt Verhagen zich over de investeringen van gemeenten die onder druk staan door bezuinigen op het Gemeentefonds. “Daardoor wordt er per gemeente minder geïnvesteerd in wegonderhoud en aanleg. Ofwel: we krijgen meer gaten in de weg, steenslag en schade in heel Nederland. Maar bij onze mkb-wegenbouwers kost het vooral banen.”

Beducht is de voorman van bouwers voor strengere sociale regels voor werkgevers die “averechts zullen” uitpakken. Hij doelt onder meer op de plannen van Asscher om schijnconstructies in de bouw aan te pakken. Een prima doel, vindt Verhagen, maar dan moet de minister zich wel uitsluitend focussen op de “boeven”. “De inzet moet niet resulteren in een zware administratieve last voor bonafide bedrijven.”

Verhagen vindt dat de regering meer moet investeren in waterbescherming, kunstwerken en startersleningen voor de woningmarkt. Een kwestie van zaai en gij zult oogsten: “Meer bouw- en infrawerk heeft directe effecten op de werkgelegenheid bij woninginrichters, hoveniers, installatiebedrijven en andere verwante sectoren. De sleutel voor veel meer banen ligt bij het kabinet."

© Nationale Bouwgids