Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vereniging Eigen Huis: energielabel mag verkoop woning niet blokkeren

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km

DEN HAAG - Als het aan het Kabinet ligt, gaat de verkoop van een woning straks niet door als er geen energielabel is.

Volgens de Raad van State is dit een veel te zware sanctie op het ontbreken van het sinds 2008 bij verkoop verplichte energielabel. Vereniging Eigen Huis dringt er al langer bij de Tweede Kamer op aan om het wetsvoorstel daarom niet aan te nemen.

Op de valreep van zijn vertrek naar de Raad van State stuurde oud-minister Donner afgelopen vrijdag een opmerkelijk wetsvoorstel naar de Tweede Kamer waarmee hij het advies van zijn nieuwe werkgever negeert.

Voornaamste bezwaar van Vereniging Eigen Huis is dat ook het aangepaste wetsvoorstel het onmogelijk maakt dat een woning van eigenaar verandert als een energielabel ontbreekt.

Ondanks enkele aanpassingen in het nieuwe voorstel verandert er in praktische zin niets. In het eerste wetsvoorstel zat de blokkade op de overdracht van de woning helemaal aan het eind: zonder energielabel werd de koper niet als nieuwe eigenaar ingeschreven bij het Kadaster.

In het nieuwe voorstel wordt de blokkade in de tijd alleen iets naar voren gehaald, de notaris mag de akte namelijk niet afhandelen ('verlijden'). De koop is al wel gesloten maar de notaris mag de koper dus nog steeds niet officieel tot nieuwe eigenaar maken.

Een dergelijk zware sanctie past niet bij de ernst van de overtreding, vindt ook de Raad van State, die de minister negatief over de sanctie in het wetsvoorstel adviseerde. De nieuwe wet moet op 1 januari 2013 ingaan.

Buitenproportionele sanctie
Vereniging Eigen Huis is verbijsterd over deze zware sanctie. De vereniging is warm pleitbezorger van energiebesparing in huis en is geen tegenstander van het energielabel bij verkoop van een woning.

Maar als een verkooptransactie op het laatste moment door de notaris wordt geblokkeerd, worden koper en verkoper zwaar getroffen. De vereniging vraagt politieke partijen daarom het wetsvoorstel in deze vorm niet aan te nemen.

Overigens bestaat er al wetgeving om handhavend op te treden als een energielabel bij de verkoop van een woning ontbreekt. De overheid kan door middel van bestuursdwang ook een energielabel bij de verkoper afdwingen. De minister benut deze mogelijkheid echter niet.

Gratis basislabel lost problemen op
Vereniging Eigen Huis heeft de minister al eerder gewezen op de mogelijkheid om voor iedere woning een kosteloos basis-energielabel te verstrekken. De politiek toont nu opnieuw interesse voor dit idee.

Het label wordt dan eenvoudig gebaseerd op de kenmerken die bij het bouwjaar van de woning horen. Dat maakt handhaving van het label en sancties overbodig. Het is vervolgens in het belang van de eigenwoningbezitter om een beter energielabel aan te vragen als hij energiebesparende maatregelen heeft getroffen zoals dubbel glas, isolatie of een zuinige cv-installatie.

© Nationale Bouwgids

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).