Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Villa Kogelhof wint Nationale Staalprijs 2014

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Donderdag 2 oktober heeft Paul de Ruiter de Nationale Staalprijs 2014 - in de categorie woningbouw - voor Villa Kogelhof in ontvangst mogen nemen. De villa was volgens Bouwen met Staal ‘bij oplevering al een klassieker waarbij de staalconstructie overduidelijk drager is van glasarchitectuur’. De jury spreekt in haar juryrapport over ‘een elegante en gedurfde villa met allure. Een terechte winnaar’.

Nationale Staalbouwprijs 2014
Uit het juryrapport: ‘Met zijn welhaast radicale ‘landing’ in het open landschap roept deze woning-op-poten associaties op met de radicale architectuur van de 20e eeuw. De villa is een typisch, maar bovenal inspirerend derivaat van beproefde staal-glasarchitectuur. Het verdiepinghoge glas zorgt voor panoramische uitzichten en de staalconstructie voor open, vrij indeelbare plattegronden. De hoofddraagconstructie is in wezen ‘simpelweg’ een koker op een minimaal aantal steunpunten, maar dan wel met een rankheid en elegantie die uitsluitend haalbaar is met staal. De (vrijstaande) woningbouw in staal heeft er een 21e-eeuwse referentie bij. Een elegante en gedurfde villa met allure. Een terechte winnaar’.

Villa Kogelhof
Bij het ontwerpen van Villa Kogelhof was van begin af aan autarkie het ambitieuze uitgangspunt. De villa diende volledig energieneutraal te zijn, met onder meer energieopwekking middels een eigen windmolen. Tegelijkertijd was er ook de wens om ​​eenvoud en abstractie te combineren met een spectaculaire verschijningsvorm. Het resultaat is een compositie, opgebouwd uit twee haaks op elkaar gestapelde volumes: het ene grotendeels ondergronds, het andere zwevend boven het maaiveld, een compromisloze glazen doos die wordt ondersteund door een stalen V-frame.

Foto: Jeroen Musch

© Nationale Bouwgids

24 oktober '24 (13:03)

Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar wacht op evaluatiemoment

Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

23 oktober '24 (19:03)

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

23 oktober '24 (15:02)

Woningcorporaties staan nog steeds achter huurwet: 'Huurder beschermd tegen te hoge huren'

Woningcorporaties zijn het oneens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die vindt dat de huurwet moet worden teruggedraaid. Dat laat een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, weten. "Het is belangrijk dat huurders beschermd worden tegen veel te hoge huren."

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

23 oktober '24 ( 8:32)

Accu's fietsen en brommers veroorzaken woningbranden

Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.

14 oktober '24 (10:04)

Bij woningen is Oss en Leende explosies

DEN HAAG (ANP) - Bij twee woningen in de Wagenaarstraat in Oss en de Strijperstraat in Leende in Noord-Brabant zijn explosies geweest in de nacht van zaterdag op zondag. De politie vermoedt dat zwaar vuurwerk de oorzaak is.

10 oktober '24 (12:04)

'Bezwaar van burgers een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis'

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.

08 oktober '24 ( 9:02)

Ruim een vijfde meer aanvragen voor hypotheken

Het blijft druk op de hypotheekmarkt, merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het derde kwartaal werden ruim een vijfde meer aanvragen ingediend dan in dezelfde periode een jaar geleden. Ook groeide het verschil tussen starters en doorstromers op de woningmarkt.

08 oktober '24 ( 6:05)

Tarieflimiet voor warmtenet mogelijk gemaakt

Als het aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) ligt, wordt het mogelijk om een tarieflimiet voor kleinverbruikers van het warmtenet ofwel stadsverwarming in te stellen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. In het regeerprogramma had het kabinet al aangekondigd zo'n tarieflimiet te zullen onderzoeken.

08 oktober '24 ( 6:04)

Gasketelwet 'financieel drama' voor VvE's, waarschuwt VEH

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een "financieel drama" dat Verenigingen van Eigenaars (VvE's) dreigt te treffen door de zogeheten Gasketelwet die vorig jaar is ingevoerd. Deze wet is bedoeld om het aantal ongelukken met koolmonoxide (CO) te verlagen, maar kan appartementseigenaars met hoge kosten opzadelen.