Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Alle starters naar Aegon ?

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 10 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM - Vereniging Eigen Huis roept de geldverstrekkers op om voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zich te houden aan de bestaande NHG-normen en daar niet de nieuwe normen van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) voor in de plaats te stellen.

De nieuwe normen voor hypotheekverstrekking van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) die per 1 augustus zijn ingegaan, zijn strikter dan de bestaande normen die voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gelden.

Vrijwel alle geldverstrekkers lijken de NVB-normen te volgen. Alleen Aegon volgt de bestaande NHG-normen. Vereniging Eigen Huis vindt de ontstane situatie hoogst ongelukkig, net nu de woningmarkt weer enigszins opkrabbelt.

Verschil normen
Het verschil tussen beide normen spitst zich toe op het maximum van de lening en het meefinancieren van de kosten voor onderhoud en verbetering van de woning.

De nieuwe normen van de NVB beperken de maximale hypotheek tot 106% van de koopprijs van de woning, terwijl de NHG-normen tot maximaal tot 108% gaan. De kosten voor het opknappen van de woning (achterstallig onderhoud, verbouwing en verbetering) kunnen onder de NHG volledig meegefinancierd worden, terwijl dat onder de nieuwe NVB-normen alleen mogelijk is voor het bedrag waarmee de woning in waarde toeneemt als gevolg van de werkzaamheden.

Door de striktere NVB-normen ook toe te passen voor NHG-hypotheken wordt het voor kopers zonder eigen geld onmogelijk om de bijkomende kosten en de kosten van het opknappen of verbouwen mee te financieren in de hypotheek.

Hierdoor zullen vooral starters en lagere inkomens zonder eigen geld moeten afzien van de koop of moeten ze een alternatieve financiering zien te vinden. Het gevaar dreigt daardoor ook dat het gat in de financiering wordt opgevuld met duurdere en meer risicovolle kredieten.

Oproep geldverstrekkers
Rob Mulder, directeur Strategie & Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis “We roepen alle hypotheekverstrekkers op om voor hypotheken die onder Nationale Hypotheek Garantie vallen de bestaande NHG-normen toe te passen.

Zoals ze tot op heden eigenlijk altijd gedaan hebben. Dit is niet alleen in het belang van hun klanten die op goede gronden verantwoord willen kopen, maar ook van groot belang voor de het functioneren van de woningmarkt.

Starters en lagere inkomens die zonder eigen geld op basis van de bestaande NHG-normen veilig en vertrouwd willen financieren, krijgen nu al op internet het advies om naar Aegon te gaan.

Betekent dit nu dat alle starters in Nederland die op een verantwoorde manier hun bijkomende kosten en verbouwing willen meefinancieren alleen nog bij Aegon terecht kunnen? Als onze oproep geen effect heeft en banken dus geen gehoor geven, dan zullen wij hierover contact opnemen met politiek Den Haag.”

Veilig met NHG
De NHG staat voor veilig en verantwoord lenen. De normen die daarvoor worden gebruikt, worden uiterst zorgvuldig opgesteld, onder andere met hulp van het Nibud dat voor alle huishoudens ieder jaar opnieuw berekent wat verantwoord is om maximaal te lenen.

De NHG als instituut geniet daarom veel steun en vertrouwen op de woningmarkt. In noodsituaties biedt de NHG zowel de koper als de hypotheekverstrekker de garantie dat een eventuele restschuld geheel of grotendeels is afgedekt.

Het is voor Vereniging Eigen Huis daarom onbegrijpelijk dat de hypotheekverstrekkers massaal kiezen voor de nieuwe en meer striktere normen die eigenlijk zijn bedoeld voor hypotheken die niet in aanmerking komen voor NHG.

Vereniging Eigen Huis merkt hierbij op dat het in het kader van het waardebehoud van de woning en het kwaliteitsbehoud van woningen in het algemeen, het van belang is dat bij de aankoop van woningen voldoende geïnvesteerd kan worden in verbouwing en verbetering.

Ondermeer om energiebesparende maatregelen te treffen die de koper ook lagere woonlasten opleveren. Het moment van aankoop is bij uitstek het moment waarop dit soort investeringen worden gedaan. De vereniging vindt het daarom van belang dat deze mogelijkheid blijft bestaan.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.