Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Politiek: corporatiebestel moet op de schop

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
(Novum) - Politieke partijen zijn het erover eens dat het stelsel voor woningcorporaties op de schop moet. Ook vinden ze dat er beter toezicht moet komen. Dat blijkt uit de reacties op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties dat donderdag is gepresenteerd.

De PVV laat weten niet verbaasd te zijn over de conclusies en stelt dat het corporatiebestel 'grondig herzien dient te worden'. ''De PVV streeft naar kleinschalige woningcorporaties met betrokken bestuurders met een bescheiden salaris, die zich enkel bezighouden met de kerntaken: bouwen, verhuren en beheren. Dit rapport moet de basis zijn van een gezonde corporatiesector waarin de huurder centraal staat", aldus Kamerlid Sietse Fritsma.

De commissie doet in haar rapport een aanbeveling voor het instellen van één toezichthouder voor het corporatiestelsel. D66 pleitte daar al vaker voor en voelt zich dan ook 'gesteund' door de commissie. "Bij de behandeling van de corporatiewet dient D66 het voorstel in voor één sterke Woonautoriteit. Als voorbeeld kan gedacht worden aan de Autoriteit Consument en Markt", aldus Kamerlid Kees Verhoeven.

Ook GroenLinks vindt dat de corporatiesector op de schop moet en dat het toezicht 'heel snel' moet worden verbeterd. "In te veel gevallen is publiek geld over de balk gesmeten of erger nog, gebruikt om privézakken te spekken. Het is hoog tijd dat huurders zelf meer te zeggen krijgen over de besteding van hun huuropbrengsten en het onderhoud van hun woningen", meldt Kamerlid Linda Voortman. GroenLinks wil dat minister voor Wonen Stef Blok (VVD) ruimte creëert zodat groepen huurders zelf een woningcoöperatie kunnen starten.

De ChristenUnie wil ook meer inspraak voor huurders bij corporaties. "De ideeën voor nieuwe rechtsvormen waarin de huurder mede-eigenaar wordt, vinden wij aansprekend", laat Kamerlid Carola Schouten weten. Ze stelt verder dat de aanbevelingen vragen om een 'zorgvuldige afweging'. "Een overreactie van de politiek mag er niet toe leiden dat de huurders opnieuw de dupe worden."

Het rapport valt niet mee, zegt VVD'er Roald van der Linde in een reactie. "Ik zie dat het toch wel veel erger was dan we met zijn allen dachten. Als je het rapport leest: de een koopt een stoomboot, de ander speelt voor Sinterklaas en de huurders zitten met de Zwarte Piet." De Kamer gaat snel aan de slag met de 'zinvolle aanbevelingen'. Die zijn grotendeels in lijn met wat de VVD al wil.

Volgens Jacques Monasch (PvdA) toont het rapport 'het failliet van de zelfregulering' aan. "Daar moeten we echt van af." De sociaaldemocraat kan zich erg goed vinden in de aanbeveling om huurders meer macht te geven en om de controle vanuit de overheid aan te scherpen. Ook moet er een cultuurverandering in de sector komen, maar dat heeft alleen zin als ook de regels worden aangescherpt.

"Het rapport toont in mijn optiek echt aan dat de hele sociale volkshuisvesting is vermarkt en verzelfstandigd met alle nare gevolgen van dien", zegt Sadet Karabulut (SP) in een reactie. Alle verantwoordelijke bestuurders, politici en toezichthouders hebben hun maatschappelijke taak 'zwaar verwaarloosd'. "En dat moet nu anders. Sociale volkshuisvesting moet weer sociaal worden en van de huurders." De SP'er staat achter de aanbeveling om huurders meer macht te geven.

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.