Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Politiek: corporatiebestel moet op de schop

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
(Novum) - Politieke partijen zijn het erover eens dat het stelsel voor woningcorporaties op de schop moet. Ook vinden ze dat er beter toezicht moet komen. Dat blijkt uit de reacties op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties dat donderdag is gepresenteerd.

De PVV laat weten niet verbaasd te zijn over de conclusies en stelt dat het corporatiebestel 'grondig herzien dient te worden'. ''De PVV streeft naar kleinschalige woningcorporaties met betrokken bestuurders met een bescheiden salaris, die zich enkel bezighouden met de kerntaken: bouwen, verhuren en beheren. Dit rapport moet de basis zijn van een gezonde corporatiesector waarin de huurder centraal staat", aldus Kamerlid Sietse Fritsma.

De commissie doet in haar rapport een aanbeveling voor het instellen van één toezichthouder voor het corporatiestelsel. D66 pleitte daar al vaker voor en voelt zich dan ook 'gesteund' door de commissie. "Bij de behandeling van de corporatiewet dient D66 het voorstel in voor één sterke Woonautoriteit. Als voorbeeld kan gedacht worden aan de Autoriteit Consument en Markt", aldus Kamerlid Kees Verhoeven.

Ook GroenLinks vindt dat de corporatiesector op de schop moet en dat het toezicht 'heel snel' moet worden verbeterd. "In te veel gevallen is publiek geld over de balk gesmeten of erger nog, gebruikt om privézakken te spekken. Het is hoog tijd dat huurders zelf meer te zeggen krijgen over de besteding van hun huuropbrengsten en het onderhoud van hun woningen", meldt Kamerlid Linda Voortman. GroenLinks wil dat minister voor Wonen Stef Blok (VVD) ruimte creëert zodat groepen huurders zelf een woningcoöperatie kunnen starten.

De ChristenUnie wil ook meer inspraak voor huurders bij corporaties. "De ideeën voor nieuwe rechtsvormen waarin de huurder mede-eigenaar wordt, vinden wij aansprekend", laat Kamerlid Carola Schouten weten. Ze stelt verder dat de aanbevelingen vragen om een 'zorgvuldige afweging'. "Een overreactie van de politiek mag er niet toe leiden dat de huurders opnieuw de dupe worden."

Het rapport valt niet mee, zegt VVD'er Roald van der Linde in een reactie. "Ik zie dat het toch wel veel erger was dan we met zijn allen dachten. Als je het rapport leest: de een koopt een stoomboot, de ander speelt voor Sinterklaas en de huurders zitten met de Zwarte Piet." De Kamer gaat snel aan de slag met de 'zinvolle aanbevelingen'. Die zijn grotendeels in lijn met wat de VVD al wil.

Volgens Jacques Monasch (PvdA) toont het rapport 'het failliet van de zelfregulering' aan. "Daar moeten we echt van af." De sociaaldemocraat kan zich erg goed vinden in de aanbeveling om huurders meer macht te geven en om de controle vanuit de overheid aan te scherpen. Ook moet er een cultuurverandering in de sector komen, maar dat heeft alleen zin als ook de regels worden aangescherpt.

"Het rapport toont in mijn optiek echt aan dat de hele sociale volkshuisvesting is vermarkt en verzelfstandigd met alle nare gevolgen van dien", zegt Sadet Karabulut (SP) in een reactie. Alle verantwoordelijke bestuurders, politici en toezichthouders hebben hun maatschappelijke taak 'zwaar verwaarloosd'. "En dat moet nu anders. Sociale volkshuisvesting moet weer sociaal worden en van de huurders." De SP'er staat achter de aanbeveling om huurders meer macht te geven.

01 juli '25 (16:40)

Landelijke staking interieurbouwers en meubelmakers van de baan

De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

27 juni '25 (11:23)

Aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 33.000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In dezelfde periode vorig jaar werden voor de bouw van 38.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

19 juni '25 ( 8:20)

WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 5 procent gemiddeld

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt dit jaar 398.000 euro. Dat is 5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.

13 juni '25 ( 8:36)

Keijzer selecteert 24 locaties voor versnelling woningbouw

Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft 24 nieuwe gebieden aangewezen waar ze haast wil maken met woningbouw. Door zich te bemoeien met projecten in deze gebieden hoopt ze 'doorbraken' te forceren, waardoor deze sneller worden afgerond dan de gebruikelijke zeven tot tien jaar.

23 mei '25 ( 9:26)

Groter deel van inkomen jongeren gaat naar private huurwoning

Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds vaker in een private huurwoning gaan wonen en zien een groter deel van hun inkomen opgaan aan de huur. Dat komt doordat een sociale huurwoning of koopwoning vinden voor hen steeds moeilijker is geworden door het huizentekort. Ook zijn de huren op de private markt harder gestegen dan de inkomens van jongeren, meldt ING na onderzoek.

22 mei '25 ( 6:43)

Koopwoningen in april ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april gemiddeld 10,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van nieuwe cijfers. Gemiddeld kostte een woning 472.054 euro.

14 mei '25 ( 8:28)

Vergunningen voor tijdelijke woningen stijgen fors in 2023

Om het woningtekort tegen te gaan komen er in Nederland steeds meer tijdelijke huizen bij, zoals containerwoningen, kant-en-klare flexhuizen of kantoren die zijn omgebouwd tot tijdelijke studio's. Vorig jaar is voor meer dan 6000 van deze woningen een vergunning verstrekt. Dit zijn bijna drie keer zo veel als in 2020, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. In 2023 ging het nog om ruim 4000 vergunningen.

30 april '25 ( 9:42)

Branche vreest hogere afvalheffing voor Nederlanders

Nederlanders gaan meer afvalstoffenheffing betalen doordat de CO2-heffing voor verbrandingsinstallaties wordt verhoogd. Hiervoor vreest de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD).

30 april '25 ( 8:32)

Nederlandse huizenmarkt relatief betaalbaar binnen EU, aldus ABN AMRO

De Nederlandse huizenmarkt is relatief betaalbaar vergeleken met andere Europese landen, meldt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twintig jaar sterk gestegen en de betaalbaarheid van woningen is verslechterd, maar niet zo uitzonderlijk sterk als in andere EU-landen. Volgens woningmarkteconoom Mike Langen is Nederland ondanks de problemen een van de betaalbaardere koopmarkten in de EU.