Logo_de_nederlandse_bouwprijs_2015_logo

Rotterdam Centraal, het Mauritshuis en Villa Kogelhof in Kamperland zijn genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs in de categorie Gebouwen. De jury heeft donderdag 27 november de nominaties bekend gemaakt. Prijzen worden uitgereikt in drie categorieën, daarnaast is er een aanmoedigingsprijs Talent met toekomst. In totaal heeft de jury 128 inzendingen ontvangen. Dit heeft geleid tot elf nominaties. Op het Gala van de Nederlandse Bouw op 9 februari wordt duidelijk wie de winnaars zijn.

De Nederlandse Bouwprijs wordt sinds 1991 elke twee jaar uitgereikt. Het is de vierde keer op rij sinds het uitbreken van de economische crisis dat de prijs wordt uitgereikt. Desondanks signaleert de jury dat veel inzendingen meer dan de moeite waard zijn. De jury prijst het innovatief vermogen van de sector, die veel aandacht voor duurzaamheid aan de dag legt.

De jury karakteriseert de kwaliteit van de inzendingen met woorden als ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’,  ‘ontwerpkracht’, ‘goede samenwerking’ en ’ integratie van alle onderdelen’.  In de beoordeling zijn extra punten toegekend voor effectieve toepassing van BIM, toekenning van duurzaamheidscertificaten en aan projecten die duidelijke stappen hebben gezet in energie besparing.

Genomineerden categorie Gebouwen
Villa Kogelhof, Kamperland  -    Architectenbureau Paul de Ruiter Gebouwen
Uitbreiding en renovatie Mauritshuis, Den Haag - Hans van Heeswijk architecten
Rotterdam Centraal - Benthem Crouwel Architects (namens Team CS)

Genomineerd categorie Bouwmaterialen en –systemen
Built4U - Doorwin, Kingspan Unidek, Zehnder-J.E. StorkAir, Trecodome, The Source en Van Aken Architecten
Kabelnetgevels Markthal – Octatube
De RONA©Zelf Reinigende Berm in de N421 - Dura Vermeer en Altena Groep

Genomineerd in de categorie Civiele kunstwerken
Ramspolbrug - Van Hattum en Blankevoort
Stadsbrug ‘De Oversteek’, Nijmegen - gemeente Nijmegen en Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen v.o.f
Luchtsingel - ZUS [Zones Urbaines Sensibles]

Genomineerden Aanmoedigingsprijs Talent met toekomst
M. Koehler – Marc Koehler architects
ir. B.R. van Loenen – Van Hattum en Blankevoort

Op het Gala van de Nederlandse Bouw op 9 februari wordt duidelijk wie de winnaars zijn. Het Gala is een van de onderdelen van de Week van de Bouw die van 9 tot en met 13 februari wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.