Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vereniging Eigen Huis is voorstander van kooprecht voor huurders

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM - Het Kabinet wil dat huurders van corporatiewoningen het recht krijgen om hun woning tegen de marktprijs te kopen. Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft in het verleden meermalen aangegeven voorstander te zijn van een dergelijk kooprecht.

Het vergroot de keuzevrijheid van huurders en geeft hun meer zeggenschap en verantwoordelijkheid voor de eigen woon- en leefomgeving. VEH heeft steeds erkend dat het invoeren van een kooprecht niet makkelijk zal zijn.

Er zullen juridische hobbels genomen moeten worden en de invoering zal zorgvuldig moeten gebeuren. Voorwaarde is dat het kooprecht een positieve invloed heeft op het functioneren van de woningmarkt.

De vereniging is van mening dat het initiatief van het kabinet om tot een kooprecht te komen niet op voorhand gesmoord moet worden door de stelling dat dit juridisch niet mogelijk zou zijn.

Uit een recente peiling van De Woonbond blijkt dat tweederde van de huurders op dit moment niet zit te wachten op de mogelijkheid om eigenaar te worden van de eigen huurwoning.

Maar dat betekent nog altijd dat eenderde van de circa 2,4 miljoen huurders van corporatiewoningen, en dat zijn zo'n 790.000 huishoudens, wel interesse toont in het kopen van de eigen huurwoning.

Want ook al maakt uiteindelijk maar een deel van de huurders daadwerkelijk de overstap van huur naar koop, het betreft een aantal waar terdege rekening mee moet worden gehouden. Bij het aantrekken van de woningmarkt is daarnaast te verwachten dat het aantal in koop geïnteresseerde huurders aanzienlijk zal toenemen.

Het kooprecht voor huurders is aangekondigd in het regeerakkoord en ligt op dit moment als wetsvoorstel bij de Raad van State. Details over het wetsvoorstel worden pas bekend als de Raad daarover advies heeft uitgebracht.

© Nationale Bouwgids

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).