Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Het Deurvorst appartementen voor vegetarische senioren

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km

TERBORG - Projectontwikkelaar CasaCura ontwikkelt in het Achterhoekse Terborg ‘Het Deurvorst’: een appartementencomplex exclusief voor vegetarische senioren.

Partnerorganisatie Azora-ouderenzorg gaat de bewoners zorg op maat bieden, variërend van lichte thuiszorg tot een aparte afdeling voor dementerenden.

Hans Blaak, directie CasaCura: "In Oost-Nederland bouwen en beheren wij woonvoorzieningen voor onder meer ouderen. Hier zien we dat de groep vegetarische senioren behoorlijk groeit. Zo ontstond het idee voor ‘Het Deurvorst’, een appartementencomplex aan de Hoofdstraat in Terborg."

"We willen er 55-plussers een comfortabele woonomgeving bieden, die aansluit bij hun vegetarische levensinstelling. En ze kunnen er tot het eind van hun leven blijven wonen."

Arthur Japin
Blaak vervolgt: "Naast natuurlijk de bewoners zelf, staan in Het Deurvorst duurzaamheid en respect voor dier en milieu centraal. De regionale zorginstelling Azora levert zorg op maat aan de bewoners, van weinig of niets tot 24-uurs zorg."

"Terborg is ook een sfeervol stadje, met een groene omgeving, NS-station en niet ver van steden als Arnhem en Doetinchem. We zijn echt enthousiast over dit woonproject. Het is nog nooit eerder gedaan in Nederland. En we zijn niet de enige: ook de bekende auteur en overtuigd vegetariër Arthur Japin is enthousiast over Het Deurvorst en hoopt ter zijner tijd de opening te verrichten."

Huren en kopen
De appartementen in het klassiek vormgegeven complex zijn zowel te koop als te huur. Ze variëren in grootte van 70 tot 130 vierkante meter. Elke woning krijgt een loggia, berging en overdekte parkeerplaats.

Een paar appartementen hebben een extra verdieping, met uitloop naar een ruim dakterras. Het Deurvorst telt in totaal drie bouwlagen en vormt een carré. Daarin komt de binnentuin, die alleen toegankelijk is voor de bewoners.

Meebeslissen
In deze binnentuin ligt een moestuin, die de bewoners gezamenlijk kunnen beheren. Ze kunnen ook meedenken over de bestemming van de gemeenschappelijke ruimtes. Bijvoorbeeld een vegetarisch grand-café, of een andere invulling rond een vegetarisch thema. Blaak:

"Geïnteresseerde senioren die tijdig intekenen kunnen ook behoorlijk meebeslissen over de indeling van hun appartement. Als er genoeg belangstelling is starten we eind 2012, begin 2013 met bouwen."

© Nationale Bouwgids

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).