Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Brand verwoest theater en kubuswoningen Helmond

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km

HELMOND (Novum) - Theater 't Speelhuis en vier tot zes kubuswoningen in Helmond zijn donderdagavond verwoest door een brand. Dat heeft burgemeester van Helmond Fons Jacobs donderdagavond gezegd. De naastgelegen nieuwe bibliotheek is behouden, maar heeft wel rook- en waterschade opgelopen.

Bij de brand is voor zover bekend niemand gewond geraakt. De burgemeester verwacht dat de brandweer het sein brand meester rond middernacht kan geven. Hij verwacht wel dat de brandweer vervolgens nog enkele uren bezig is met nablussen.

Volgens een politiewoordvoerder zijn achttien kubuswoningen en appartementencomplex De Kloosterhof ontruimd vanwege de rook die bij het vuur vrijkomt. Ook de mensen die in het theater aanwezig waren, wisten zich voor zover nu bekend op tijd in veiligheid te brengen, aldus Jacobs.

Hoeveel mensen exact zijn geëvacueerd, is onduidelijk. Bewoners worden opgevangen in onder meer een hotel, een aantal moet daar ook de nacht doorbrengen.

De gemeente adviseert inwoners ramen en deuren gesloten te houden vanwege de rookontwikkeling. Vooralsnog lijken er geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen te zijn vrijgekomen.

Ook worden mensen opgeroepen het centrum van Helmond te mijden en doorgaande wegen naar het centrum vrij te houden voor de hulpdiensten. Burgemeester Jacobs heeft een noodbevel afgekondigd voor de omgeving van 't Speelhuis, om de hulpdiensten de ruimte te geven.

Het vuur brak rond 18.00 uur door nog onbekende oorzaak uit in het theater aan het Speelhuisplein. Jacobs hoopt dat de politie vrijdag tegen het einde van de middag het gebouw kan betreden om de oorzaak te achterhalen.

Door de brand is de apparatuur van theater- en muziekgroep Montezuma's Revenge verloren gegaan. "Maar gelukkig is niemand gewond geraakt. Het is wel een klap, maar wat er moet gebeuren met de apparatuur zien we later wel weer", aldus manager van de band Paul Klooté.

De groep zou donderdagavond de laatste voorstelling van een tournee houden. "Dit is toch wel een vrij bizar einde van deze tournee. Je verheugt je op zo'n laatste voorstelling. Veel vrienden en fans uit het hele land en zelfs uit het buitenland komen speciaal naar Helmond hiervoor en nu gaat het allemaal niet door", zegt de manager.

Het uit meerdere kubussen bestaande theater is ontworpen door de in 1999 overleden Piet Blom en werd in 1977 officieel geopend. Het theater was een rijksmonument. Behalve het theater zijn ook de kubuswoningen in Helmond en Rotterdam van zijn hand.

Ook de in 1972 gemaakte tentdoekschildering op de wand en het plafond van achthonderd vierkante meter van de in 2010 overleden schilder Har Sanders die zich in de theaterzaal van 't Speelhuis bevond, is verloren gegaan.

Burgemeester Jacobs noemt de brand een 'echte ramp'. "Na 34 jaar zie je een stuk moderne historie van Helmond in rook opgaan. Dat komt hard aan."

Zoon van de architect Abel Blom zegt enorm geschrokken te zijn. "Dit is niet onder woorden te brengen." Volgens hem is het theater wel makkelijk te herbouwen. "Alle tekeningen zijn er nog." Jacobs stelt donderdagavond te willen gaan kijken naar mogelijke herbouw van het theater. "Het moet niet gaan gebeuren dat deze wond het centrum jarenlang zal ontsieren."

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).