Normal_3530

HUIZEN (ANP) - Twee meisjes van 11 en 12 jaar zijn in de nacht van donderdag op vrijdag overleden aan de gevolgen van een koolmonoxide-vergiftiging (CO) in het Noord-Hollandse Huizen.

Dat heeft de politie gemeld. Een derde meisje (10) ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hoe de meisjes de vergiftiging hebben opgelopen, is nog onduidelijk.

De drie vriendinnen waren in de badkamer van een woning aan de Nieuwe Bussumerweg toen het CO-alarm afging. De ouders probeerden tevergeefs de badkamerdeur open te krijgen.

Uiteindelijk hebben agenten de deur moeten forceren. De meisjes waren inmiddels buiten bewustzijn. Hulpdiensten hebben de meisjes gereanimeerd waarna ze per ambulance in kritieke toestand naar verschillende academische ziekenhuizen zijn overgebracht.

Koolmonoxide is een giftig gas. Doordat het geen geur en smaak heeft, wordt vrijgekomen koolmonoxide vaak pas laat ontdekt. Bij inademing raken mensen bovendien al snel bewusteloos.

Omdat het gas sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof, ontstaat er zuurstofgebrek in belangrijke organen. Zo kan er bijvoorbeeld hersenbeschadiging ontstaan.

Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van stoffen als olie, gas en hout. Dit kan in huis bijvoorbeeld een kachel of CV-ketel zijn.