Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Malafide verhuurbemiddelaars actief

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km

ROTTERDAM (ANP) - Op de huurwoningmarkt in Nederland ontstaat een groep malafide bemiddelaars en makelaars.

Deze ondernemers willen snel geld verdienen, vooral met het opstrijken van een courtage nu de koopwoningmarkt op zijn gat ligt. Dat bevestigen verschillende koepels van makelaars.

Ook de politie zegt wel eens tegen dit soort louche makelaars aan te lopen. Volgens Rob Jozee van woonfraude.nl zijn het vooral de niet-georganiseerde woonbemiddelaars die met voorbedachten rade te werk gaan. "Zij accepteren valse identiteitspapieren. Ook worden niet-bestaande loonstroken door huurders overgelegd", zegt Jozee.

In twee jaar tijd heeft hij 25 zaken in onderzoek gehad van woningeigenaren die te goeder trouw hun woning verhuurden omdat ze die niet verkocht kregen of omdat ze tijdelijk naar het buitenland vertrokken.

Bij thuiskomst blijkt de woning dan meestal te zijn verbouwd tot een hennepkwekerij of uitgewoond door een grote groep illegalen die er hebben gebivakkeerd, zegt Jozee.

Identiteitspapieren
Om te voorkomen dat de louche bemiddelaars de koepels binnendringen, schoolt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dit jaar haar leden bij over onder meer de betrouwbaarheid van identiteitspapieren.

Aanleiding is de berichtgeving van het ANP over wiethandelaren die koopwoningen huren om er een wietkwekerij op te zetten, zegt de NVM-woordvoerder. "Wij kunnen wel identiteitspapieren checken", zegt Ed van de Bijl van de makelaarskoepel Vastgoed Pro, "maar het gaat niet alleen om data. Het gaat er ook om dat makelaar sinds 2001 geen beschermd beroep meer is." In 2001 waren er nog 3500 be√ędigde makelaars, huurbemiddelaars en taxateurs, nu zijn dat er al 11.000.

Verkochte woningen
Daar komt bij dat het aantal verkochte woningen de afgelopen jaren zo is gedaald dat er voor makelaars op de koopmarkt niet veel meer is te halen. In 2001 werden 220.000 bestaande woningen verkocht.

Dat daalde gestaag tot 110.000 woningen in 2011. "Toch gaat er veel geld om in de woningmarkt en dat trekt verkeerde mensen aan", aldus Van de Bijl. Ook koepelorganisatie VBO Makelaar heeft extra educatiebijeenkomsten voor haar leden gepland.

"Zo willen wij het kaf van het koren scheiden", zegt directeur Hans van der Ploeg. Hij vindt dat er een certificering moet komen, verankerd in de wet. Dan kun je dit soort problemen pas goed aanpakken."

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).