Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Inspecties noordelijke dijken gaan door

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km

GRONINGEN (ANP) - Het waterpeil in Groningen en Friesland is verder gezakt, vooral omdat de waterschappen Friesland en Noorderzijlvest volop hebben kunnen spuien op zee, meldden die vandaag.

Dijkinspecties gaan op veel plaatsen door, omdat de waterkeringen nog zijn verzadigd.

Noorderzijlvest (Noord- en West-Groningen) heeft in de nacht van zondag op maandag 21 miljoen kuub water gespuid via de R.J. Cleveringsluizen bij het Lauwersmeer. Dat komt neer op een rij tankauto's van 7000 kilometer.

Het waterschap Friesland loosde afgelopen weekeinde eenzelfde hoeveelheid water op de Waddenzee en het IJsselmeer. Dat is te vergelijken met twee keer de inhoud van het Sneekermeer, aldus het waterschap.

Risico voorbij
Door het spuien en de geringe neerslag van de afgelopen dagen is het waterpeil overal flink gedaald, op sommige plekken bijna tot op het streefniveau. Volgens het waterschap Friesland is het risico op wateroverlast voorbij.

Het Woudagemaal in Lemmer, het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld, wordt maandagmiddag stilgezet. Het Hooglandgemaal in Stavoren draait de komende dagen nog wel door.

Vee terug
Een groot deel van het geëvacueerde vee uit Woltersum en omgeving is weer terug. Er staan nog 600 stuks vee in andere stallen.  In totaal werden vrijdag en zaterdag 3000 dieren geëvacueerd uit vrees voor een dijkdoorbraak van het Eemskanaal. Dat maakte LTO Noord maandag bekend.

Uiterlijk dinsdag moet al het vee terug zijn. Ondanks dat de boeren blij zijn met hoe het transport is uitgevoerd, blijft het volgens LTO Noord altijd een stressvolle situatie voor de dieren.

Eind deze week moet duidelijk worden wat de totale schade is voor de boeren. Volgens LTO Noord hebben ook boerderijen die het vee hebben opgevangen veel kosten gemaakt. Het gaat om schoonmaakkosten, extra melkmachines en kosten voor nieuwe veiligheidscertificaten.

LTO Noord gaat met de gemeenten in overleg om te kijken hoe de schade vergoed kan worden. "De veiligheidsregio heeft ons opdracht gegeven voor de evacuatie", zegt Hilbrand Sinnema, voorzitter van LTO Noord in Groningen. "Het lijkt me logisch dat we ook de schade daar neerleggen."

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).