Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

"Omzet woninginrichting blijft in 2012 krimpen"

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (Novum/Dow Jones) - De omzet van de sector woninginrichting blijft ook in 2012 krimpen. Dat voorspelt het Economisch Bureau van ING in een vandaag verschenen sectorrapport.

Het zou het vierde jaar op rij worden waarin de omzet afneemt. Sinds 2008 loopt het omzetverlies in totaal richting de één miljard euro. De economen van de bank taxeren dat de omzet dit jaar als gevolg van zwakke economische omstandigheden, met een stilstaande woningmarkt, aanhoudend dalende koopkracht en een duikeling in het consumentenvertrouwen, met twee procent afneemt.

Tot 2008 was er omzetgroei. In het eerste crisisjaar 2008 was er een nulgroei en in de jaren erna nam de omzet in de branche af met respectievelijk 8,9 procent, 4,3 procent, 3,0 procent.

Ten opzichte van tien jaar geleden is het verlies volgens de economen van ING nog groter dan sinds 2008. Ook het volume is sinds die tijd fors achteruitgegaan: ruim een kwart minder artikelen worden verhandeld.

Het aandeel van woninginrichting in de totale consumptie van huishoudens is gedaald naar 2,6 procent in 2010 van 3,6 procent in 2000, blijkt uit het ING-rapport. Uit de maandelijkse consumentenenquête van het CBS blijkt dat in oktober 91 procent van de respondenten 'zeker niet' van plan is het komende jaar een huis te kopen.

Dat is het hoogste percentage ooit gemeten. Retailers in woninginrichting hoeven voorlopig dus niet te rekenen op een verbetering van de woningmarkt. De economen merken op dat dit zich vertaalt in toenemende leegstand op de woonboulevards.

Het aantal vierkante meters woonwinkel in Nederland is het hoogste van alle detailhandelssectoren. Het gaat daarbij volgens onderzoeksbureau Locatus om ruim 6,4 miljoen vierkante meter winkeloppervlak of 388 vierkante meter per duizend inwoners, bijna een kwart van het totale winkeloppervlak in Nederland.

Vernieuwing is volgens de ING-economen noodzaak, want naast de nieuwe economische situatie vraagt ook het toenemende belang van internet en de zich online oriënterende consument om reactie uit de sector.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).