Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waarom de waarde van uw huis daalt

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM – Er zijn vier factoren waarom de officiële statistieken de werkelijke waarde van huizen niet goed weerspiegelen, zo meldt de Volkskrant.

Huizen die niet verkocht worden, tellen niet mee
Huizen staan steeds vaker langer dan zes maanden te koop. Veel huizen raken maar niet verkocht. Huizen van drie ton die met enkele tienduizenden euro's worden afgeprijsd zijn geen uitzondering meer. Deze huizen vormen de minst populaire groep koopwoningen.

Voor de wetenschap geldt: geen transactie geen prijs. Volgens hoogleraar woningmarkt van de Universiteit van Amsterdam, Johan Conijn, is de prijsdruk op impopulaire woningen zo groot dat ze hun huis dat ze niet kunnen verkopen, maar van de markt halen. “Mensen hebben een minimale verkoopprijs. Is er voor die prijs geen koper te vinden, dan blijven ze er wonen”, zegt Conijn.

Door veilingen daalt de prijs harder
Hoe anders is het bij veilingen. Daar dalen de prijzen een stuk harder omdat die huizen verkocht móéten worden en de prijs bepaald wordt door een select gezelschap.

De huizen worden verkocht voor 40 procent van de prijs van vergelijkbare woningen. Een jaar geleden lag dat cijfer nog op 60, 70 procent. Dit is een schokkend cijfer, vindt de Delftse hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer.

Het aanbod neemt explosief toe
Terwijl de prijzen van woningen dalen, neemt het aanbod explosief toe. Het is een teken dat de huizenmarkt totaal niet in evenwicht is. In totaal staan er in Nederland 220 duizend woningen te koop. Bijna twee keer het aantal dat afgelopen jaar van eigenaar is gewisseld.

Niemand durft te kopen waardoor de prijzen nog verder dalen. Pas als mensen weer durven te kopen zal de prijs weer stijgen, stelt Boelhouwer.

Banken lenen steeds minder
Het bedrag dat mensen kunnen lenen voor het kopen van een huis is de belangrijkste voorspeller voor de woningprijs. Door de crisis mogen banken minder geld uitlenen. Bovendien moeten woningbezitters 50 procent van hun hypotheek aflossen.

De komende jaren zullen de hypotheekregels steeds strenger worden, waardoor we steeds minder uitgeven aan woonlasten. Hierdoor zullen de woningprijzen verder dalen.

© Nationale Bouwgids

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).