Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NVM: voorlopig geen herstel op woningmarkt

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandse woningmarkt trekt voorlopig niet aan. "Het aantal woningverkopen en de gemiddelde huizenprijs zullen dit jaar met zo’n 5 procent dalen. En ook voor 2013 verwachten we geen herstel", zei voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag.

De gemiddelde prijs van een koopwoning daalt al sinds 2007 en ook het aanbod van woningen blijft toenemen.

Halverwege het vierde kwartaal stonden er ongeveer 227.000 woningen te koop, het hoogste aantal ooit. Het woningaanbod is sinds het begin van de crisis in 2008 met maar liefst 76 procent gestegen.

"Consumenten kunnen minder snel lenen en hebben ook te maken met lastenverzwaring. Bovendien hebben mensen minder vertrouwen vanwege de economische situatie", aldus Hukker.

Volgens de NVM-directeur heeft de woningmarkt momenteel niets aan proefballonnen van bepaalde partijen die bijvoorbeeld stellen dat er zo snel mogelijk maatregelen genomen moeten worden om de aftrek van de hypotheekrente te beperken.

"Daar zit totaal geen samenhang in en de consument begrijpt er op een gegeven moment helemaal niets meer van", zei Hukker. De makelaarsvereniging is ook bezorgd over de ontwikkeling op de Nederlandse hypotheekmarkt.

Onlangs maakte BNP Paribas bekend zich terug te trekken, terwijl SNS Bank zijn verkoopkanalen halveert. Vereniging Eigen Huis (VEH) riep de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zelfs op om de concurrentieverhoudingen op de hypotheekmarkt opnieuw te onderzoeken.

Volgens Hukker heeft de consument minder keuze nu de markt wordt gedomineerd door de grote banken. "Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld minder snel een hypotheek krijgen en dat leidt uiteindelijk tot meer aanbod en een daling van de huizenprijzen."

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).