Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

4,3 procent minder woningtransacties in Nederland

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM - In geheel 2011 werden 120.739 bestaande woningen verkocht, 4,3 procent minder dan in 2010. Dit blijkt uit onderzoek van Woningmarktcijfers.nl op basis van cijfers van het Kadaster.

De provincie Friesland kende met -7,5 procent de grootste daling, ook in Gelderland daalde het aantal transacties met 6,3 procent sterker dan gemiddeld. Alleen in Zeeland nam het aantal transacties toe, het gaat om een stijging van 1,8 procent.

Gemiddelde koopsom stijgt licht
De gemiddelde koopsom die kopers in 2011 voor een bestaande koopwoning hebben betaald is uitgekomen op 240.100 euro, een stijging van 0,2 procent ten opzichte van vorig jaar.

Een stijging van de gemiddelde koopsom deed zich voor in de provincies Noord Holland en Zuid Holland met 1,1 procent, Limburg en Groningen met 1,5 procent en Zeeland met 0,1 procent. De grootste prijsdaling deed zich voor in Flevoland met -3,6 procent. Woningmarktcijfers.nl maakt hierbij gebruik van de absolute koopsomgegevens en niet de PKB index, zoals het CBS en het Kadaster deze publiceren.

2-onder-1 kapwoningen duurder, meer vrijstaande woningen verkocht
Van de verkochte woningen werden alleen de 2-onder een kapwoning duurder, de gemiddelde koopsom steeg met 0,8 procent van 272.000 euro naar 274.300 euro. Appartementen bleven in prijs gelijk, terwijl hoekwoningen, tussenwoningen met 1 procent daalden.

De gemiddelde koopsom van vrijstaande woningen daalde met 0,5 procent. In 2011 werden 13.421 vrijstaande woningen verkocht, 560 ofwel 4,4 procent meer dan in 2010. De verkoop van appartementen daalde met 7,4 procent van ruim 39.000 in 2010 naar 36.100 in 2011.

Ook de overige woningtypen leverde 3 tot 4 procent in wat aantal transacties betreft. De toegenomen verkoop van vrijstaande woningen en daling van het aantal appartementen is dan ook een van de oorzaken van de geringe stijging van de gemiddelde koopsom in 2011. Dit wordt extra duidelijk als de transacties per prijsklasse worden bekeken.

Meer duurdere woningen verkocht
In 2011 werden meer goedkope woningen tot 100.000 euro verkocht, het marktaandeel steeg van 4,6 naar 5,4 procent. Verder steeg ook het marktaandeel van de hoogste prijsklassen licht. In de prijsklassen van 200.000 tot 400.000 euro nam het aandeel juist iets af.

© Nationale Bouwgids

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).