Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vervuilend gasproject in Australië, Shell trekt zich terug

Door ANP
schedule 6 min
Vervuilend gasproject in Australië, Shell trekt zich terug
Shell trekt zich terug uit een project voor de Australische noordwestkust, waartegen klimaatactivisten zich fel verzetten. Het olie- en gasconcern heeft besloten om zijn belang van 27 procent in het grote Browse-gasproject te verkopen aan branchegenoot BP.

Het gaat om een van de grootste nog onaangeboorde gasvelden bij Australië. Volgens kenners heeft Browse de potentie om heel belangrijk te worden voor de levering van gas te midden van de toenemende wereldwijde vraag naar deze brandstof.

De ontwikkeling van Browse wordt echter tegengewerkt door klimaatactivisten die erop wijzen dat het project in de dertig jaar dat het operationeel zou zijn minstens 70 miljoen ton CO2 zou uitstoten. Het project zou daarmee meer vervuiling veroorzaken dan andere grote projecten in Australië.

Strategie

Shell Australia laat in een verklaring weten dat het project niet langer bij de eigen strategie past. Hoeveel geld er met de verkoop van het belang is gemoeid, wordt niet naar buiten gebracht.

Een woordvoerder van BP bevestigde de deal en zei dat het belang van het Britse bedrijf in het project zal stijgen tot 44 procent. "BP gelooft dat de ontwikkeling van de Browse-gasbronnen een belangrijke bijdrage kan leveren aan de energiezekerheid", voegde hij toe.

CO2-uitstoot

De olie- en gasmaatschappijen achter het project, waaronder ook Woodside Energy en PetroChina, onderzoeken nog manieren om de CO2-uitstoot van Browse binnen de perken te houden. Zo wordt gekeken of het haalbaar is om CO2 af te vangen en op te slaan.

Shell heeft zich tot doel gesteld om de eigen uitstoot in 2050 helemaal tot nul te hebben teruggebracht. Eerder dit jaar kwam het concern al met cijfers waaruit blijkt dat het de CO2-uitstoot van zijn eigen activiteiten vorig jaar met 30 procent had teruggedrongen ten opzichte van 2016.

Klimaatverandering

Veel van de eigen uitstoot drong Shell terug door twee Amerikaanse raffinaderijen te verkopen aan branchegenoten. Daarnaast droeg het Britse concern de exploitatie van een Nigeriaans olieveld over aan een andere partij, wat scheelde in de eigen CO2-emissies.

Het concern krijgt al langer de kritiek dat er meer inspanningen nodig zijn om de klimaatverandering tegen te gaan. In een door Milieudefensie aangespannen rechtszaak bepaalde de rechter in 2021 dat Shell uiterlijk in 2030 in ieder geval de CO2-uitstoot van de eigen operaties met 45 procent moet hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau van 2019. Shell heeft beroep aangetekend tegen dat vonnis. 

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.