Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Discussie over hypotheekrenteaftrek laait op

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (ANP) - De discussie over de beperking van de hypotheekrenteaftrek is de afgelopen dagen weer opgelaaid. Verscheidene marktpartijen voeren de druk op het kabinet op om maatregelen te nemen.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) pleit voor een ’nationaal akkoord’ tussen alle partijen die betrokken zijn bij de woningmarkt. "En de politiek moet nu actie ondernemen. Wij hebben het initiatief genomen tot deze oproep, dus het is afwachten hoe het balletje zal rollen", zei een woordvoerder woensdag.

De Nederlandsche Bank (DNB) kon nog niet reageren op het plan van de NVB voor een nationaal akkoord. DNB vindt wel dat mensen gestimuleerd moeten worden om af te lossen. "Als dat niet gebeurt, komt de financiële stabiliteit in gevaar vanwege een tekort op de balans van banken", zei een woordvoerster.

De centrale bank vindt ook dat de hypotheekrenteaftrek moet worden aangepakt. "Dat moet geleidelijk gebeuren over een periode van enkele decennia. Maar het is aan de politiek om een oplossing te vinden."

Diverse banken, waaronder ING en Rabobank, hebben verscheidene voorstellen gedaan om de aftrek van hypotheekrente te beperken. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) liet weten nog geen plan te hebben gezien.

"Het staat iedereen vrij om na te denken over de toekomst van hypotheekrenteaftrek, maar aan onnodige onrust hebben we niets." Hij wees erop dat binnen het huidige kabinet is afgesproken deze regeerperiode de hypotheekrenteaftrek ongemoeid te laten.

Bouwend Nederland is tegen gehele of gedeeltelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Dat is slecht voor de woningmarkt en slecht voor de economie als geheel, vindt de bouwkoepel.

De afgelopen jaren zijn diverse onderzoeken gedaan die uitwijzen dat (gedeeltelijke) afschaffing leidt tot een sterke daling van de huizenprijzen. Er zullen veel minder woningen worden gebouwd en de werkgelegenheid in de bouw zal sterk dalen.

De telkens weer oplaaiende discussie leidt tot ongewenste onrust op de markt, aldus een woordvoerder. Als je dan al iets aan de aftrek wilt doen, dan in ieder geval niet in een tijd dat het slecht gaat. "Dat is in Zweden gebeurd en ze hadden 15 jaar nodig om daarvan te herstellen."

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vindt dat er een integrale aanpak moet komen. "Je kunt het best bespreekbaar maken om de hypotheekrenteaftrek te verlagen of af te schaffen. Maar wat gaat er dan verder gebeuren met de woningmarkt? We moeten het niet alleen over de hypotheekrenteaftrek hebben", aldus een woordvoerder.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).