Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Crisis woningmarkt geeft ruimte voor creatief plan op Zeeburgereiland

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Van Poelgeest stelt een groot terrein van 3,6 hectare op het Zeeburgereiland tijdelijk beschikbaar voor een creatief plan. Het terrein dat in de toekomstige Sluisbuurt van het Zeeburgereiland ligt, wordt voor een periode van tien jaar voor een symbolisch bedrag van één euro beschikbaar gesteld aan het initiatief dat de meeste meerwaarde voor de stad heeft. De gemeente organiseert hiervoor een aanbesteding waarbij een onafhankelijke jury uiteindelijk het winnende initiatief voordraagt.

In december 2010 heeft de gemeenteraad besloten dat de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland in elk geval tot 2020 niet permanent zal worden bebouwd. Aanleiding hiervoor is de crisis op de woningmarkt. De gemeente zal de komende jaren dus zelf niet fors in de wijk investeren, maar wethouder Van Poelgeest wil dat het braakliggende terrein in de tussentijd wel gebruikt wordt. Daarom heeft het college van B&W besloten om een deel van de Sluisbuurt tegen relatief geringe kosten geschikt te maken voor tijdelijk gebruik.

Wethouder Van Poelgeest: 'De crisis biedt ons gek genoeg ook kansen. Normaal gesproken waren we dit stuk Amsterdam inmiddels gaan bebouwen. Dat zit er nu niet in. Nu hebben we de bijzondere mogelijkheid om voor een periode van tien jaar hier iets bijzonders te laten gebeuren.'

Uitgangspunt van het besluit is dat de gemeente het terrein in ruil voor een symbolisch bedrag van één euro aan één partij overdraagt voor de periode van tien jaar. Via een aanbestedingsprocedure kunnen organisaties hun plannen voor het gebied bij de gemeente indienen. De winnende partij zal worden voorgedragen door een onafhankelijke jury.

Voorwaarden
De gemeente stelt wel een aantal voorwaarden. Er mogen in het gebied geen functies komen die overlast geven en het initiatief moet een meerwaarde hebben voor huidige en toekomstige omwonenden. De winnende partij is zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van de vergunningen en het beheer en onderhoud van het terrein.

Wethouder Van Poelgeest: 'Het gebruik van de grond is niet onvoorwaardelijk. We hebben in Amsterdam helaas ook ervaring met clubs die na het aflopen van hun tijdelijke contract niet meer weg willen. Daar kan hier geen sprake van zijn, want dan wordt het ons onmogelijk gemaakt om mensen de grond tijdelijk te laten gebruiken. Ik hoop dus dat iedereen zich aan de spelregels houdt. Alleen dan kunnen we misschien meer van dit soort dingen doen.'

De selectieprocedure zal in het voorjaar worden doorlopen. Nog voor de zomer kan het terrein worden overgedragen aan de winnende partij.

© Nationale Bouwgids

06 december '24 (15:48)

Bouwsector laat minimale daling in directe uitstoot zien, stelt ING

De CO2-uitstoot van bouwbedrijven is nog nauwelijks afgenomen sinds 1990. Toeleveranciers van de bouwsector hebben het klimaatdoel in 2030 van 55 procent minder uitstoot al wel bereikt door minder te produceren en minder kolen te gebruiken. Dat meldt ING op basis van onderzoek.

02 december '24 ( 9:36)

Gemiddeld hypotheekbedrag bereikt recordhoogte, 'markt blijft onverminderd doorgaan'

Het aantal hypotheekaanvragen is in november flink gestegen, evenals het bedrag waarvoor een lening voor de aankoop van een woning werd aangevraagd. Het gemiddelde hypotheekbedrag bereikte zelfs een record. "De hypotheekmarkt dendert door", meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN).

29 november '24 (14:33)

Verplicht nest bij nieuwbouw is geen eis vanuit Brussel, zegt Keijzer

Woonminister Mona Keijzer (BBB) ziet regels over het plaatsen van verblijfsplekken voor onder meer huismussen in nieuwbouwhuizen als duurzaamheidseisen "die niet verplicht zijn vanuit Brussel". Daarom schrapt ze dit plan, zo lichtte ze vrijdag voorafgaand aan de ministerraad toe.

26 november '24 (11:49)

Pensioenfondsen BpfBOUW en PME verhogen pensioenen beperkt

De pensioenfondsen voor de metalelektro en de bouw, PME en bpfBOUW, verhogen de pensioenen met ingang van komend jaar beperkt. Bij PME kunnen de meer dan 600.000 deelnemers 0,3 procent meer pensioen tegemoet zien, is in het weekend bekendgemaakt. Voor de ongeveer 750.000 deelnemers van bpfBOUW gaat het om een pensioenverhoging van 0,75 procent.

25 november '24 (10:03)

Overwaarde koopwoning stijgt naar gemiddeld 220.000 euro, blijkt uit onderzoek

De gemiddelde overwaarde op een koopwoning in Nederland is verder gestegen door de aanhoudende stijging van de huizenprijzen. De gemiddelde waarde van een koopwoning bedraagt nu bijna 500.000 euro en de gemiddelde overwaarde per woning ligt momenteel op 220.000 euro, berekende marktonderzoeker Calcasa. Dat is een forse stijging vergeleken met twee jaar geleden, toen de overwaarde nog 175.000 euro bedroeg.

22 november '24 (11:09)

Volgens ING zal het aantal woningverkopen blijven toenemen

Dit en volgend jaar zullen weer meer woningen verkocht worden in Nederland, voorspelt ING Research. Volgens de onderzoekstak van de bank komt dat vooral door investeerders die van hun huurappartementen af willen.

22 november '24 ( 8:51)

Koopwoningprijzen in oktober opnieuw fors omhoog

De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn vorige maand opnieuw hard gestegen. Kopers moesten volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster in oktober gemiddeld 467.355 euro neertellen voor een bestaande woning. De huizenprijzen lagen daarmee 11,5 procent hoger dan een jaar geleden. In de afgelopen maanden namen de huizenprijzen ook al steeds in het sterkste tempo in ruim twee jaar toe.

21 november '24 (10:06)

Investeerders verkopen meer woningen dan ze aankopen, meldt het Kadaster

Investeerders hebben in het derde kwartaal van dit jaar meer woningen van de hand gedaan dan zij kochten, meldt het Kadaster. Die trend is al langer gaande, omdat nieuwe regels van de overheid verhuuractiviteiten minder aantrekkelijk maken. Zo spelen de verhoogde overdrachtsbelasting, de opkoopbescherming, de regels in box 3 en de Wet betaalbare huur hierbij een rol.

21 november '24 ( 8:32)

Gebrek aan beschikbare grond belemmert bouw van sociale huurwoningen

Een tekort aan bouwgrond blijft volgens woningcorporaties het belangrijkste knelpunt bij nieuwbouwplannen. Vorig jaar lukte het corporaties om meer woningen te bouwen, maar het waren er volgens branchekoepel Aedes toch nog steeds veel te weinig.

19 november '24 (16:15)

CPB: Kwantiteit woningen belangrijker dan type

Hoeveel woningen er gebouwd worden is belangrijker voor de positie van beknelde huishoudens op de woningmarkt dan het precieze soort woningen. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuw onderzoek naar welke woningen het meest passend zijn om te bouwen voor mensen die nu in een te duur huis wonen dat niet past bij hun wensen. "Het belangrijkste voor beknelde huishoudens is dat er zoveel mogelijk woningen worden gebouwd."