Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

In nieuwe beursweek stroom bedrijfscijfers centraal

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
In nieuwe beursweek stroom bedrijfscijfers centraal
Het sentiment op de aandelenmarkten wordt deze week naar verwachting weer vooral bepaald door een grote stroom bedrijfscijfers. Zo openen in Nederland PostNL, ABN AMRO, Ahold Delhaize en ING de boeken. In de Verenigde Staten is het de beurt aan onder meer entertainmentconcern Disney.

Beleggers krijgen direct aan het begin van de beursweek op maandag de kwartaalresultaten van PostNL te verwerken. Het zijn de eerste cijfers nadat het postbedrijf de omzet en winst over vorig jaar zag dalen. In februari kondigde PostNL bovendien aan tot driehonderd banen te willen schrappen, met name management- en ondersteunende posities op de afdeling Pakketten.

Donderdag wordt de beurshandel mogelijk in beweging gezet door een Brits rentebesluit. Economen verwachten dat de Britse centrale bank de rente met nog eens een kwart procentpunt gaat verhogen, in een poging om de hoge inflatie te beteugelen.

Renteverhoging ECB

Afgelopen week krikte de Europese Centrale Bank (ECB) de rente ook al opnieuw op, met 25 basispunten. Dat was wel een minder grote rentestap dan de vorige verhoging van een half procentpunt. De rente is nu terug op het niveau van 2008, aan het begin van de financiële crisis.

Woensdag publiceert ABN AMRO zijn resultaten over het eerste kwartaal, gevolgd door ING op donderdag. Beleggers kijken onder meer uit naar in hoeverre de bankconcerns last hebben gehad van de recente onrust in de financiële sector.

Philips

Dinsdag komt Philips mogelijk in beweging. Het zorgtechnologiebedrijf houdt dan zijn aandeelhoudersvergadering. Vakbonden waarschuwden onlangs voor stakingen bij Philips komende week omdat het concern niet tegemoet wil komen aan eisen voor een nieuwe cao.

Het bedrijf beleefde afgelopen jaar een naar eigen zeggen zeer teleurstellend jaar, waardoor de top van Philips afzag van bonussen. Het concern kampte nog steeds met tegenvallers rond de slaapapneu-apparaten en had ook nog problemen in de leveringsketen. Philips kondigde eerder een reorganisatie aan waardoor in totaal 10.000 banen verdwijnen de komende jaren.

Andere publicaties

Ook maritiem dienstverlener SBM Offshore, baggeraar Boskalis, Vastned Retail en producent van elektromagnetische componenten Kendrion openen komende week de boeken over het afgelopen kwartaal.

Door:ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.