Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Stilstand nieuwbouw zorgt voor focus op onderhoud'

Door Nationale Bouwgids
schedule 5 min
'Stilstand nieuwbouw zorgt voor focus op onderhoud'
Steeds meer woningbouwers hebben last van een dalende verkoop van nieuwbouwwoningen. De belangstelling van huizenkopers voor nieuwbouw neemt namelijk af. Door de gestegen rente kan de woonconsument minder lenen, terwijl nieuwbouw duur blijft vanwege de sterk gestegen grond- en bouwkosten. Hierdoor belanden projecten voor nieuwbouwwoningen in de ijskast. Projectontwikkelaars en ontwikkelende bouwers zoeken naar oplossingen voor het werk dat verdwijnt en de gaten die in de productie ontstaan. Dat doen ze op drie manieren, zegt Jan van der Doelen van ING Sector Banking.

De drie manieren zijn: projecten kleiner maken, projecten verkopen aan beleggers of te kijken naar andersoortig werk. Vooral de switch naar grootschalig onderhoud is volgens Van der Doelen populair. Een valkuil van deze switch kan het noodzakelijk en complexe bewonersmanagement zijn. Dat vereist ervaring en specifiek opgeleide medewerkers.

Positie voor starter verbetert

De Nederlandsche Bank geeft op basis van een recent onderzoek aan dat de betaalbaarheid van woningen voor starters eind 2023 tot 4 procent verbetert en eind 2024 tot 6 procent. De combinatie van lagere prijzen en stijging van inkomen door inflatiecorrecties in lonen zijn hiervoor de belangrijkste redenen. Goed nieuws voor nieuwbouw als de sector erin slaagt om meer projecten rendabel aan te passen voor deze doelgroep. De onderliggende vraag is immers groot genoeg.

Grootschalig onderhoud levert voorspelbare omzet

Naast de mogelijkheid om toch te kunnen blijven doorbouwen zoeken bouwers meer en meer hun heil in het verduurzamen en onderhouden van (huur)woningen. Vooral in opdracht van de woningcorporaties. De corporaties hebben de plicht om in het onderhoud en verduurzaming van hun bezit te investeren.

Voor bouwers betekent dit een meer voorspelbare en stabiele omzet. “Maar al te lichtvaardig kan deze switch niet gemaakt worden. Dergelijke grootschalige projecten kennen ook een lange voorbereidingstijd. Ook moet het vertrouwen bij de corporaties aanwezig zijn, vooral op het gebied van bewonersmanagement.” Zo moet 70 procent van de bewoners akkoord zijn met de plannen, anders kan de (ver)bouw niet plaatsvinden. Huurderstevredenheid is voor corporaties erg belangrijk, zij worden hierop getoetst door externe toezichthouders.

“Kiezen voor meer onderhoud is voorstelbaar maar het grootschalige karakter vereist echt specifieke kwaliteiten van de organisatie en medewerkers. Je richten op nieuwbouw is voor nu uitdagend maar op termijn heeft de markt voldoende potentie. Als daar je kracht ligt is het misschien beter projecten trachten aan te passen”, aldus Van der Doelen.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.