Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Makelaars beleefden mooie zomer

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
NIEUWEGEIN (ANP) - Het herstel van de woningmarkt heeft zich in het derde kwartaal verder doorgezet. Makelaars spreken van ,,verrassend veel transacties'' in de doorgaans ''luwe zomermaanden''.

Makelaarsorganisatie NVM registreerde 36.277 verkochte woningen, 27 procent meer dan een jaar geleden. Daarmee beleefde Nederland het beste derde kwartaal in acht jaar tijd. Huizen gingen voor gemiddeld 224.000 euro over naar een nieuwe eigenaar. Dat is wel een fractie minder dan in het tweede kwartaal, maar vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar is sprake van een stijging van de huizenprijs met 4,2 procent.

De cijfers zijn beter dan de makelaars van tevoren hadden verwacht. Per 1 juli ging onder meer de maximale hypotheeksom waarbij Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van toepassing is verder omlaag. De NVM hield er rekening mee dat dit soort beperkende overheidsmaatregelen voor een dip konden zorgen, maar dat bleek niet het geval.

Niet op niveau pre-crisis
Het aantal huizen dat te koop staat, is nu al drie jaar onafgebroken aan het dalen. Eind vorige maand ging het bij NVM-makelaars nog maar om 133.133 woningen, bijna 20.000 minder dan vorig jaar rond deze tijd. De huizen die zijn verkocht stonden gemiddeld minder dan 100 dagen te koop, een luxe die de makelaars jaren niet meer hebben gekend.

Het aantal verhuizingen in Nederland is alleen nog niet terug op het niveau van voor de crisis. Voorheen verkocht gemiddeld 1 op de 20 huishoudens jaarlijks zijn woning, in de huidige situatie gaat het om ongeveer 1 op de 25.

Restschuld
Dat er nog een hoop valt in te halen komt volgens de NVM onder meer door de hoge werkloosheid. Ook kampen veel Nederlanders met een restschuld met hun hypotheek. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt ook nog altijd bijna 12 procent onder het niveau bij de start van de crisis. En daarbij vertoont de woningmarkt nog grote regionale verschillen.

De NVM-makelaars denken in heel 2015 ongeveer 145.000 woningen aan een nieuwe eigenaar te kunnen helpen. Voor de totale markt zou dat uitkomen op zo’n 185.000 transacties. Huizen worden over heel het jaar bezien naar schatting 4 tot 4,5 procent duurder.

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.