Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Door Fleur Zomer
schedule 5 min
energiemeter meterkast
Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

Tussen juni vorig jaar en mei dit jaar kwamen er ruim 900 meldingen binnen. Ze gaan voornamelijk over slechte isolatie. Een meerderheid van de melders heeft in zijn of haar woning nog enkel glas, terwijl verzoeken aan de huurbaas om het huis beter te isoleren veelal worden geweigerd of genegeerd. Honderden melders kwamen vanwege het inkomen daarbij net niet in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag van 1300 euro. Volgens de Woonbond hadden ze die toeslag wel nodig.

"De onzuinige cv-ketel is meer dan twintig jaar oud, de tochtige ramen zijn voor het laatst in 1982 vervangen. Het is te gek voor woorden dat mijn particuliere verhuurder geen verplichting heeft om te verduurzamen", laat Frouke uit Almelo aan de Woonbond weten. Deze alleenstaande moeder betaalt volgens de organisatie maandelijks meer dan 600 euro aan energie. Ook zij kan geen aanspraak maken op de energietoeslag.

Nieuwe campagne

Het Meldpunt Energiealarm werd eind 2021 al geopend, dus nog voor de flinke energieprijsstijging na de Russische inval in Oekraïne. Destijds kreeg de Woonbond al signalen dat veel huurders in grote problemen zaten door stijgende gas- en elektriciteitsprijzen. In het najaar van 2021 werd er ook al een groot onderzoek van TNO gepubliceerd waaruit bleek dat meer dan een half miljoen huishoudens in zogeheten energiearmoede leefden.

Het rapport van de Woonbond valt samen met een nieuwe campagne van de Landelijke Armoedecoalitie, waarvan naast de bond bijvoorbeeld ook Sociaal Werk Nederland en Alliantie Vrijwillige Schuldhulpverlening deel uitmaken. Het samenwerkingsverband is met een brandbrief gekomen aan het kabinet en de Tweede Kamer. De organisaties willen dat "bestaanszekerheid voor alle burgers" wordt verankerd in de rijksbegroting voor 2024. Om hun pleidooi kracht bij te zetten willen ze in aanloop naar Prinsjesdag wekelijks "gezichten achter de cijfers", zoals Frouke, onder de aandacht brengen. Dit om te laten zien wat grote ontwikkelingen op persoonlijk vlak kunnen betekenen.

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.