Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Volgens het PBL zijn veel plannen voor duurzame warmte nog vaag

Door Alfred Boonstra
schedule 5 min
location_on [xx]km
monteur bij ketel
Terwijl de elektriciteitsproductie snel duurzamer wordt door de aanleg van windmolens en zonnepanelen, blijven veel plannen voor het vergroenen van de warmtevoorziening nog vaag. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft 338 warmteplannen van Nederlandse gemeenten geanalyseerd. Belangrijkste conclusie: veel plannen zijn nog "voorwaardelijk en weinig concreet".

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het verduurzamen van de warmte-opwekking. Dat is in 2019 zo afgesproken in het Nederlandse klimaatakkoord. Omdat harde doelen en vaste formats ontbreken, hebben gemeenten hun plannen op dit terrein op "zeer uiteenlopende wijze ingevuld", stelt het PBL vast. Dat maakt een vergelijking lastig.

Uit de veelvoud van plannen valt wel op te maken dat de meeste gemeenten (70 procent) duidelijk onderschrijven dat de gebouwde omgeving aardgasvrij moet worden. Andere gemeenten houden het erop dat ze 'klimaatneutraal' of 'energieneutraal' willen worden.

Wijken moeten de komende jaren steeds meer worden verwarmd op een duurzame manier. Dat kan bijvoorbeeld met stadsverwarming die draait op hernieuwbare bronnen, of met warmtepompen. Nu worden de meeste huizen en kantoren nog verwarmd met cv-ketels op aardgas. Bij de verbranding daarvan komt CO2 vrij en die uitstoot draagt bij aan klimaatverandering.

Volgens de analyse vallen inmiddels 6,9 miljoen van de 9 miljoen woningen en andere gebouwen in Nederland onder minstens één verduurzamingsplan. Van die panden moeten er in 2030 1,7 miljoen zijn aangepakt, maar slechts een kwart daarvan gaat nu richtig de uitvoeringsfase. De meeste plannen zijn nog "weinig concreet". Een tijdpad ontbreekt in veel gemeentelijke plannen, driekwart bevat ook geen duidelijk meetbaar doel.

Uit de plannen die wel concreet zijn gemaakt, blijkt dat gemeenten veel mikken op het uitbreiden of aanleggen van warmtenetten. Daarna volgen warmtepompen, zowel hybride exemplaren die op koude dagen nog wat aardgas gebruiken als volledig elektrische modellen.

Klimaatakkoord

In het klimaatakkoord is afgesproken dat 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen in 2030 verduurzaamd moeten zijn. Als alles meezit en ook isolatieplannen worden meegerekend, kan dat doel wel worden gehaald volgens het PBL. Daartoe moeten veel plannen wel worden versneld en diverse obstakels uit de weg worden geruimd. Gemeenten zien bijvoorbeeld nog problemen met de financiering. Ze hebben ook behoefte aan "een duidelijk kader".

Door: ANP

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.