Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gemeenten moeten vaker kiezen voor woningbouw buiten de stad volgens projectontwikkelaars

Door Riemer Siccama
schedule 5 min
Woningbouw
Vanwege de stagnatie in de woningbouw zouden gemeenten vaker moeten kiezen voor bouwlocaties buiten de stad. Daarop blijft directeur Jan Fokkema van de branchevereniging voor projectontwikkelaars NEPROM hameren.

Een jaar geleden boden de Nederlandse projectontwikkelaars minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) al een concreet plan aan voor een aantal nieuwe wijken en steden. "De knop moet nu echt om, zodat op korte termijn betaalbare woningen gerealiseerd kunnen worden", zegt Fokkema in reactie op de nieuwste cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Daaruit blijkt dat de bouw van nieuwe woningen naar verwachting sneller terugloopt dan gedacht.

Het EIB berekende dat er in 2023 vermoedelijk 6,5 procent minder wordt gebouwd ten opzichte van vorig jaar. Voor volgend jaar verwacht het onafhankelijke onderzoeksbureau nog eens een daling van 8 procent. Eerder dit jaar gingen de onderzoekers nog uit van een daling van 3,5 procent in 2023 en 5,5 procent in 2024.

Nieuwbouw

De grootste klappen vallen in de nieuwbouw. Belangrijkste redenen zijn volgens Fokkema de gestegen rente en hogere bouwkosten. Maar er worden ook minder en minder snel vergunningen verleend. "De stagnatie bij het verlenen van bouwvergunningen gaat vooral om stadswoningen", zegt hij. "Gemeenten willen daar graag bouwen, terwijl dat ongelofelijk lastig is. Je hebt bij een woontoren te maken met veel belanghebbenden die het proces kunnen vertragen", legt de directeur uit. Hij doelt daarmee op omwonenden die bijvoorbeeld bezwaar kunnen maken vanwege schaduw, geluidsoverlast of een gebrek aan parkeerplaatsen als er in een wijk veel woningen bij komen. Het proces van de vergunningverlening kan daardoor flinke vertraging oplopen.

Projectontwikkelaars zouden daarom graag zien dat er vaker voor een buitenstedelijke locatie wordt gekozen. "We hebben locaties die relatief goedkoop zijn en waar je snel aan de slag kan", zegt Fokkema. Het gaat dan niet om natuur, maar om bijvoorbeeld weilanden. "De grond is vaak al in handen van de gemeenten en er zijn minder omwonenden. Vergunningen zijn daardoor sneller binnen." Een ander voordeel is volgens hem dat er op zo'n plek op basis van een bestemmingsplan veel meer woningen gebouwd kunnen worden. "In de stad heb je het over een paar honderd, hier kunnen in een keer duizenden woningen neergezet worden die ook nog eens veel goedkoper zijn."

Het kabinet wil voor 2030 ruim 900.000 nieuwe woningen neerzetten.

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.