Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Heijmans winst op lager Damrak na overnamenieuws

Door Riemer Siccama
schedule 5 min
Beurshal
Heijmans heeft de handelsdag op het Damrak woensdag met een stevige plus van 4,5 procent afgesloten. Het bouwconcern maakte bekend het Brabantse familiebedrijf Van Wanrooij te kopen voor bijna 300 miljoen euro. Daarmee versterkt Heijmans zijn positie in de Nederlandse bouw- en vastgoedontwikkeling, iets waar beleggers verheugd op reageerden.

Verder bleef de stemming op de Europese beurzen terughoudend, waarbij de focus vooral lag op de verklaring van de centralebankpresident Jerome Powell in het Amerikaanse Congres. Volgens Powell heeft de strijd tegen inflatie nog een lange weg te gaan. Ook zouden bijna alle Fed-beleidsmakers het erover eens zijn dat het noodzakelijk is om "de rente iets verder te verhogen tegen het einde van het jaar".

De AEX-index stond na de slotbel 0,5 procent lager op 759,16 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 892,87 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden respectievelijk 0,6 procent en 0,5 procent.

AkzoNobel

Ook de beurs in Londen sloot lager (min 0,1 procent), na een lichte stijging eerder op de dag. Woensdag werd bekend dat de Britse inflatie in mei met 8,7 procent onverwacht hoog is gebleven. Economen hadden gerekend op een afname, maar het inflatiecijfer bleek gelijk aan dat van april. Daardoor houden beleggers er rekening mee dat de Bank of England de rente donderdag verder verhoogt om de inflatie te beteugelen.

AkzoNobel stond tussen de stijgers in de AEX-index (plus 1,1 procent). Het verfconcern eindigde een dag eerder nog lager, na een winstalarm van het Duitse speciaalchemieconcern Lanxess. Dat stelde nog geen herstel van de vraag te hebben waargenomen. Ook DSM-Firmenich verloor daarop, maar het Nederlands-Zwitserse fusiebedrijf wist in tegenstelling tot AkzoNobel niet de weg omhoog te vinden, en verloor 1 procent.

TKH

In de MidKap zakte TKH 0,8 procent. De technologiegroep leek niet te profiteren van een contract dat een van zijn onderdelen heeft gekregen van windenergiebedrijf Ørsted. Dat omvat de levering van kabels voor een zeewindpark in Taiwan. Bovenaan de lijst van middelgrote fondsen stond kunstmestbedrijf OCI, dat 3 procent steeg.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2 procent tot 72,62 dollar en Brentolie werd 1,6 procent duurder op 77,12 dollar per vat. De euro was 1,0956 dollar waard, tegen 1,0902 dollar een dag eerder.

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.