Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mogelijke daling huizenprijzen door klimaatrisico's waarschuwt ING

Door Riemer Siccama
schedule 5 min
Huis te koop website
Klimaatverandering kan een daling van de woningprijzen veroorzaken omdat die de risico’s op woningschade, bijvoorbeeld door wateroverlast, droogte, hitte en overstroming, verhoogt. Daarvoor waarschuwt ING Research in een rapport. Huizenkopers houden volgens de bank nog maar nauwelijks rekening met deze klimaatrisico's.

Zo worden woningen met een hoger overstromingsrisico niet of nauwelijks tegen een lagere prijs verkocht dan woningen waarbij dit risico kleiner is. Een belangrijke oorzaak is dat het gevoel van urgentie om klimaatrisico’s mee te wegen ontbreekt. Ook zijn de risico’s volgens de kenners van ING moeilijk in te schatten en ontbreekt het aan kennis over het mogelijk hoge eigen financiële risico in geval van klimaatgerelateerde woningschade.

De onderzoekers van ING verwachten dat in de nabije toekomst de impact van klimaatrisico’s wel duidelijker zichtbaar wordt in de prijs van een woning, bijvoorbeeld als er een standaardmethodiek komt om die risico’s beter in te schatten. Wanneer en hoeveel de woningprijzen als gevolg van klimaatrisico’s zullen dalen is volgens ING moeilijk in te schatten, maar de potentiële impact voor woningeigenaren en de financiële sector is volgens de bank heel groot.

Gevolgen klimaatverandering

In Nederland vertaalt klimaatverandering zich in hogere temperaturen, het vaker voorkomen van droogte naast hevige en langdurige neerslag, en op de lange termijn een stijgende zeespiegel. Voor de woningmarkt verhoogt dit de kans op overstromingen en wateroverlast, funderingsschade en hittestress. Het herstellen van de schade die dit toebrengt aan woningen kost veel geld. Wanneer de markt deze verwachte schadekosten meeweegt in aankoopbeslissingen, zal dat de woningprijzen onder druk zetten.

Huishoudens en professionele partijen op de woningmarkt zijn volgens ING vaak ook niet goed bekend met de polisvoorwaarden van hun verzekering in geval van klimaatschade. Ook heerst er onduidelijkheid over de mate waarin de overheid gedupeerden van natuurrampen compenseert. Huishoudens zijn zich hierdoor vaak niet bewust van het financieel eigen risico van klimaatschade. Dit eigen risico is potentieel groot, omdat niet alle klimaatgerelateerde schade aan woningen te verzekeren is en overheidscompensatie voor geleden klimaatschade geen vaststaand gegeven is.

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.