Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Het belang van een goede fundering

Door Riemer Siccama
schedule 15 min
Nieuwbouwhuis fundering
De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


In deze tekst worden de volgende onderwerpen beschreven:

  • Strokenfundering;
  • Plaatfundering;
  • Paalfundering;
  • Ontwerpen en construeren;
  • Constructie;
  • Onderhoud;
  • Bouwvoorschriften.


Strokenfundering

Er zijn verschillende soorten funderingen die kunnen worden toegepast, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en vereisten van het gebouw. Een veelvoorkomende fundering is de strokenfundering, waarbij betonnen stroken onder de dragende muren worden aangebracht om het gewicht te verdelen. Dit type fundering is geschikt voor kleinere gebouwen en lichtere belastingen.

Plaatfundering

Een andere veelgebruikte funderingsmethode is de betonnen plaatfundering, ook wel bekend als een "gehele vloerplaat". Dit is een betonnen plaat die over het hele vloeroppervlak wordt gelegd en de last gelijkmatig verspreidt. Plaatfunderingen worden vaak gebruikt bij grotere gebouwen en zwaardere belastingen.

Paalfundering

Voor gebieden met zachte of samendrukbare bodems kan een paalfundering de beste oplossing zijn. Hierbij worden diepe gaten in de grond geboord en worden betonnen palen geplaatst om het gewicht van het gebouw naar een diepere en stevigere laag te leiden. Paalfunderingen bieden extra stabiliteit en kunnen worden aangepast aan de specifieke bodemgesteldheid van de locatie.

Ontwerpen en construeren

Bij het ontwerpen en construeren van een fundering is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de bodemgesteldheid, het gewicht van het gebouw, de waterstand en eventuele externe belastingen, zoals wind- en seismische krachten. Het is essentieel om samen te werken met een gekwalificeerd ingenieur of architect om ervoor te zorgen dat de fundering voldoet aan de lokale bouwvoorschriften en geschikt is voor de specifieke omstandigheden.

Constructie

Naast het type fundering is ook het juiste constructiemateriaal van cruciaal belang. Gewapend beton wordt vaak gebruikt vanwege zijn sterkte en duurzaamheid. Het biedt een solide basis en is bestand tegen de belastingen die op de fundering worden uitgeoefend.

Onderhoud

Regelmatig onderhoud van de fundering is ook van groot belang. Inspecties moeten worden uitgevoerd om eventuele tekenen van verzwakking, scheuren of andere beschadigingen te identificeren. Indien nodig moeten reparaties tijdig worden uitgevoerd om verdere schade te voorkomen.Een solide en goed geconstrueerde fundering is de basis van een veilig en betrouwbaar gebouw. Het is een investering op de lange termijn en zorgt voor gemoedsrust, wetende dat het gebouw stevig staat en bestand is tegen de krachten die erop worden uitgeoefend. Een degelijke fundering is van vitaal belang om de structurele integriteit van het gebouw te waarborgen en problemen zoals verzakking of scheurvorming te voorkomen.Om ervoor te zorgen dat de fundering van een gebouw optimaal presteert, moeten regelmatig inspecties en onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd. Deze inspecties kunnen helpen bij het identificeren van eventuele tekenen van schade of verzwakking, zoals scheuren, waterinfiltratie of verzakking. Als dergelijke problemen worden vastgesteld, is het essentieel om tijdig actie te ondernemen en de nodige reparaties uit te voeren om verdere schade te voorkomen en de stabiliteit van het gebouw te herstellen.

Bouwvoorschriften

Daarnaast is het belangrijk om bij het bouwen van een fundering rekening te houden met de lokale bouwvoorschriften. Elk gebied kan specifieke vereisten hebben met betrekking tot de diepte, het type fundering en de belasting die het moet dragen. Het werken met ervaren professionals, zoals ingenieurs en architecten, is cruciaal om ervoor te zorgen dat de fundering aan alle noodzakelijke normen voldoet.Kortom, de fundering is de basis van elk gebouw en speelt een cruciale rol in de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Door het juiste type fundering te kiezen, rekening te houden met de bodemgesteldheid en de belastingvereisten, en regelmatig onderhoud en inspecties uit te voeren, kan de fundering de tand des tijds doorstaan en zorgen voor een veilige en solide constructie.Wil jij nog meer lezen over de bouw? Kijk dan snel op de Nationale Bouwgids.


05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.