Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Het belang van een goede fundering

Door Riemer Siccama
schedule 15 min
location_on [xx]km
Nieuwbouwhuis fundering
De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


In deze tekst worden de volgende onderwerpen beschreven:

  • Strokenfundering;
  • Plaatfundering;
  • Paalfundering;
  • Ontwerpen en construeren;
  • Constructie;
  • Onderhoud;
  • Bouwvoorschriften.


Strokenfundering

Er zijn verschillende soorten funderingen die kunnen worden toegepast, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en vereisten van het gebouw. Een veelvoorkomende fundering is de strokenfundering, waarbij betonnen stroken onder de dragende muren worden aangebracht om het gewicht te verdelen. Dit type fundering is geschikt voor kleinere gebouwen en lichtere belastingen.

Plaatfundering

Een andere veelgebruikte funderingsmethode is de betonnen plaatfundering, ook wel bekend als een "gehele vloerplaat". Dit is een betonnen plaat die over het hele vloeroppervlak wordt gelegd en de last gelijkmatig verspreidt. Plaatfunderingen worden vaak gebruikt bij grotere gebouwen en zwaardere belastingen.

Paalfundering

Voor gebieden met zachte of samendrukbare bodems kan een paalfundering de beste oplossing zijn. Hierbij worden diepe gaten in de grond geboord en worden betonnen palen geplaatst om het gewicht van het gebouw naar een diepere en stevigere laag te leiden. Paalfunderingen bieden extra stabiliteit en kunnen worden aangepast aan de specifieke bodemgesteldheid van de locatie.

Ontwerpen en construeren

Bij het ontwerpen en construeren van een fundering is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de bodemgesteldheid, het gewicht van het gebouw, de waterstand en eventuele externe belastingen, zoals wind- en seismische krachten. Het is essentieel om samen te werken met een gekwalificeerd ingenieur of architect om ervoor te zorgen dat de fundering voldoet aan de lokale bouwvoorschriften en geschikt is voor de specifieke omstandigheden.

Constructie

Naast het type fundering is ook het juiste constructiemateriaal van cruciaal belang. Gewapend beton wordt vaak gebruikt vanwege zijn sterkte en duurzaamheid. Het biedt een solide basis en is bestand tegen de belastingen die op de fundering worden uitgeoefend.

Onderhoud

Regelmatig onderhoud van de fundering is ook van groot belang. Inspecties moeten worden uitgevoerd om eventuele tekenen van verzwakking, scheuren of andere beschadigingen te identificeren. Indien nodig moeten reparaties tijdig worden uitgevoerd om verdere schade te voorkomen.Een solide en goed geconstrueerde fundering is de basis van een veilig en betrouwbaar gebouw. Het is een investering op de lange termijn en zorgt voor gemoedsrust, wetende dat het gebouw stevig staat en bestand is tegen de krachten die erop worden uitgeoefend. Een degelijke fundering is van vitaal belang om de structurele integriteit van het gebouw te waarborgen en problemen zoals verzakking of scheurvorming te voorkomen.Om ervoor te zorgen dat de fundering van een gebouw optimaal presteert, moeten regelmatig inspecties en onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd. Deze inspecties kunnen helpen bij het identificeren van eventuele tekenen van schade of verzwakking, zoals scheuren, waterinfiltratie of verzakking. Als dergelijke problemen worden vastgesteld, is het essentieel om tijdig actie te ondernemen en de nodige reparaties uit te voeren om verdere schade te voorkomen en de stabiliteit van het gebouw te herstellen.

Bouwvoorschriften

Daarnaast is het belangrijk om bij het bouwen van een fundering rekening te houden met de lokale bouwvoorschriften. Elk gebied kan specifieke vereisten hebben met betrekking tot de diepte, het type fundering en de belasting die het moet dragen. Het werken met ervaren professionals, zoals ingenieurs en architecten, is cruciaal om ervoor te zorgen dat de fundering aan alle noodzakelijke normen voldoet.Kortom, de fundering is de basis van elk gebouw en speelt een cruciale rol in de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Door het juiste type fundering te kiezen, rekening te houden met de bodemgesteldheid en de belastingvereisten, en regelmatig onderhoud en inspecties uit te voeren, kan de fundering de tand des tijds doorstaan en zorgen voor een veilige en solide constructie.Wil jij nog meer lezen over de bouw? Kijk dan snel op de Nationale Bouwgids.


23 juli '24 ( 8:05)

Flinke stijging woningverkopen; koopsom steeg gemiddeld met 8,5 procent

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn veel meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Kadaster registreerde bijna 48.000 verkochte huizen, 7,7 procent meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, meldt de organisatie. De gemiddelde koopsom steeg met 8,5 procent tot 441.000 euro.

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.