Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

TU/e, gemeente Eindhoven en VolkerWessels lanceren tender voor de slimme stad

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Auto's, koelkasten, camera's, smartphones, parkeerplaatsen, de verwarming en zelfs hardloopschoenen. Stel je voor: een stad waarin alles om ons heen communiceert met elkaar en met ons. Fietspaden lichten op als je aan komt rijden. Camera's detecteren ongelukken en waarschuwen hulpdiensten. Je auto adviseert je waar je het best kunt parkeren; met je telefoon geef je opdracht je appartement vast op te warmen als je naar huis rijdt. De mogelijkheden zijn eindeloos. De iCity Tender zoekt sterke ideeën om steden slimmer te maken.

Wij geloven in steden die een socialere, comfortabelere en duurzamere manier van leven bieden. Om deze reden lanceren de TU/e, gemeente Eindhoven én VolkerWessels de iCity Tender.  Deze tender is onderdeel van het Triangulum project, dat door het Europese Horizon 2020 Programma wordt gefinancierd. De iCity Tender daagt MKB-ondernemers en start-ups uit om innovatieve producten en diensten te ontwikkelen, die de kracht van de gemeenschap gebruiken en de levenskwaliteit verhogen. We willen businessmodellen financieren die mensen met elkaar en hun omgeving verbinden. Strijp-S vormt het ‘living lab’ om deze producten en diensten te testen. Het gebied fungeert als 'launch market' om ideeën te ontwikkelen tot schaalbare oplossingen die ook in andere steden toepasbaar zijn.

Onze slimme stad bestaat uit drie lagen. Alle data en online verkeer bevindt zich in de 'cloud laag'. Hier vinden analyse, communicatie en 'content development' plaats. De volgende laag is de 'leefbare laag': het tastbare deel van de stad. De straat waarop je loopt en de deurklink die je vastpakt. Tot slot is er de 'infrastructuur laag': wegen, rails, leidingen en glasvezelkabels. De interactie tussen deze lagen maakt de stad 'smart'. De lagen communiceren met elkaar en werken samen. Zo ontstaan crossovers en integraties. Het resultaat? Een efficiëntere en duurzamere stad met kansen voor innovatie.

Op 1 september 2016 vindt het kickoff evenement plaats.

Voor meer informatie en aanmelding zie: http://strijps.nl/nl/icity-tender

Strijp-S
Strijp-S is een omvangrijke binnenstedelijke transformatie van industrieel erfgoed in het hart van Eindhoven. Het gebied beslaat 27 hectare. Sinds 2002 wordt het gebied herontwikkeld door de gemeente Eindhoven en VolkerWessels samen met partners ING, Trudo en Woonbedrijf. Het belangrijkste doel is om een bijzonder dynamische hoogstedelijke omgeving te creëren. In het kader van Triangulum, dat door het Europese Horizon 2020 Program wordt gefinancierd, worden de komende jaren in samenwerking met twee Europese partnersteden slimme stadtoepassingen op Strijp-S geïmplementeerd.

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 646578

01 juli '25 (16:40)

Landelijke staking interieurbouwers en meubelmakers van de baan

De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

27 juni '25 (11:23)

Aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 33.000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In dezelfde periode vorig jaar werden voor de bouw van 38.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

19 juni '25 ( 8:20)

WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 5 procent gemiddeld

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt dit jaar 398.000 euro. Dat is 5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.

13 juni '25 ( 8:36)

Keijzer selecteert 24 locaties voor versnelling woningbouw

Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft 24 nieuwe gebieden aangewezen waar ze haast wil maken met woningbouw. Door zich te bemoeien met projecten in deze gebieden hoopt ze 'doorbraken' te forceren, waardoor deze sneller worden afgerond dan de gebruikelijke zeven tot tien jaar.

23 mei '25 ( 9:26)

Groter deel van inkomen jongeren gaat naar private huurwoning

Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds vaker in een private huurwoning gaan wonen en zien een groter deel van hun inkomen opgaan aan de huur. Dat komt doordat een sociale huurwoning of koopwoning vinden voor hen steeds moeilijker is geworden door het huizentekort. Ook zijn de huren op de private markt harder gestegen dan de inkomens van jongeren, meldt ING na onderzoek.

22 mei '25 ( 6:43)

Koopwoningen in april ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april gemiddeld 10,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van nieuwe cijfers. Gemiddeld kostte een woning 472.054 euro.

14 mei '25 ( 8:28)

Vergunningen voor tijdelijke woningen stijgen fors in 2023

Om het woningtekort tegen te gaan komen er in Nederland steeds meer tijdelijke huizen bij, zoals containerwoningen, kant-en-klare flexhuizen of kantoren die zijn omgebouwd tot tijdelijke studio's. Vorig jaar is voor meer dan 6000 van deze woningen een vergunning verstrekt. Dit zijn bijna drie keer zo veel als in 2020, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. In 2023 ging het nog om ruim 4000 vergunningen.

30 april '25 ( 9:42)

Branche vreest hogere afvalheffing voor Nederlanders

Nederlanders gaan meer afvalstoffenheffing betalen doordat de CO2-heffing voor verbrandingsinstallaties wordt verhoogd. Hiervoor vreest de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD).

30 april '25 ( 8:32)

Nederlandse huizenmarkt relatief betaalbaar binnen EU, aldus ABN AMRO

De Nederlandse huizenmarkt is relatief betaalbaar vergeleken met andere Europese landen, meldt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twintig jaar sterk gestegen en de betaalbaarheid van woningen is verslechterd, maar niet zo uitzonderlijk sterk als in andere EU-landen. Volgens woningmarkteconoom Mike Langen is Nederland ondanks de problemen een van de betaalbaardere koopmarkten in de EU.