Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

TU/e, gemeente Eindhoven en VolkerWessels lanceren tender voor de slimme stad

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Auto's, koelkasten, camera's, smartphones, parkeerplaatsen, de verwarming en zelfs hardloopschoenen. Stel je voor: een stad waarin alles om ons heen communiceert met elkaar en met ons. Fietspaden lichten op als je aan komt rijden. Camera's detecteren ongelukken en waarschuwen hulpdiensten. Je auto adviseert je waar je het best kunt parkeren; met je telefoon geef je opdracht je appartement vast op te warmen als je naar huis rijdt. De mogelijkheden zijn eindeloos. De iCity Tender zoekt sterke ideeën om steden slimmer te maken.

Wij geloven in steden die een socialere, comfortabelere en duurzamere manier van leven bieden. Om deze reden lanceren de TU/e, gemeente Eindhoven én VolkerWessels de iCity Tender.  Deze tender is onderdeel van het Triangulum project, dat door het Europese Horizon 2020 Programma wordt gefinancierd. De iCity Tender daagt MKB-ondernemers en start-ups uit om innovatieve producten en diensten te ontwikkelen, die de kracht van de gemeenschap gebruiken en de levenskwaliteit verhogen. We willen businessmodellen financieren die mensen met elkaar en hun omgeving verbinden. Strijp-S vormt het ‘living lab’ om deze producten en diensten te testen. Het gebied fungeert als 'launch market' om ideeën te ontwikkelen tot schaalbare oplossingen die ook in andere steden toepasbaar zijn.

Onze slimme stad bestaat uit drie lagen. Alle data en online verkeer bevindt zich in de 'cloud laag'. Hier vinden analyse, communicatie en 'content development' plaats. De volgende laag is de 'leefbare laag': het tastbare deel van de stad. De straat waarop je loopt en de deurklink die je vastpakt. Tot slot is er de 'infrastructuur laag': wegen, rails, leidingen en glasvezelkabels. De interactie tussen deze lagen maakt de stad 'smart'. De lagen communiceren met elkaar en werken samen. Zo ontstaan crossovers en integraties. Het resultaat? Een efficiëntere en duurzamere stad met kansen voor innovatie.

Op 1 september 2016 vindt het kickoff evenement plaats.

Voor meer informatie en aanmelding zie: http://strijps.nl/nl/icity-tender

Strijp-S
Strijp-S is een omvangrijke binnenstedelijke transformatie van industrieel erfgoed in het hart van Eindhoven. Het gebied beslaat 27 hectare. Sinds 2002 wordt het gebied herontwikkeld door de gemeente Eindhoven en VolkerWessels samen met partners ING, Trudo en Woonbedrijf. Het belangrijkste doel is om een bijzonder dynamische hoogstedelijke omgeving te creëren. In het kader van Triangulum, dat door het Europese Horizon 2020 Program wordt gefinancierd, worden de komende jaren in samenwerking met twee Europese partnersteden slimme stadtoepassingen op Strijp-S geïmplementeerd.

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 646578

24 oktober '24 (13:03)

Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar wacht op evaluatiemoment

Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

23 oktober '24 (19:03)

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

23 oktober '24 (15:02)

Woningcorporaties staan nog steeds achter huurwet: 'Huurder beschermd tegen te hoge huren'

Woningcorporaties zijn het oneens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die vindt dat de huurwet moet worden teruggedraaid. Dat laat een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, weten. "Het is belangrijk dat huurders beschermd worden tegen veel te hoge huren."

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

23 oktober '24 ( 8:32)

Accu's fietsen en brommers veroorzaken woningbranden

Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.

14 oktober '24 (10:04)

Bij woningen is Oss en Leende explosies

DEN HAAG (ANP) - Bij twee woningen in de Wagenaarstraat in Oss en de Strijperstraat in Leende in Noord-Brabant zijn explosies geweest in de nacht van zaterdag op zondag. De politie vermoedt dat zwaar vuurwerk de oorzaak is.

10 oktober '24 (12:04)

'Bezwaar van burgers een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis'

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.

08 oktober '24 ( 9:02)

Ruim een vijfde meer aanvragen voor hypotheken

Het blijft druk op de hypotheekmarkt, merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het derde kwartaal werden ruim een vijfde meer aanvragen ingediend dan in dezelfde periode een jaar geleden. Ook groeide het verschil tussen starters en doorstromers op de woningmarkt.

08 oktober '24 ( 6:05)

Tarieflimiet voor warmtenet mogelijk gemaakt

Als het aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) ligt, wordt het mogelijk om een tarieflimiet voor kleinverbruikers van het warmtenet ofwel stadsverwarming in te stellen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. In het regeerprogramma had het kabinet al aangekondigd zo'n tarieflimiet te zullen onderzoeken.

08 oktober '24 ( 6:04)

Gasketelwet 'financieel drama' voor VvE's, waarschuwt VEH

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een "financieel drama" dat Verenigingen van Eigenaars (VvE's) dreigt te treffen door de zogeheten Gasketelwet die vorig jaar is ingevoerd. Deze wet is bedoeld om het aantal ongelukken met koolmonoxide (CO) te verlagen, maar kan appartementseigenaars met hoge kosten opzadelen.