Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toename woningtekort door prijs nieuwbouwwoningen

Door Fleur Zomer
schedule 3 min
location_on [xx]km
nieuwbouw in stad
Het woningtekort wordt groter, omdat nieuwbouwwoningen te duur zijn. Hierdoor kiezen woningzoekenden minder vaak voor een nieuwbouwwoning en moeten ze het zoeken in de bestaande woningvoorraad. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) als reactie op nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die lieten zien dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal van dit jaar is gehalveerd.

Diverse oorzaken daling verkoop nieuwbouwwoningen

De belangenorganisatie van woningbezitters ziet meerdere oorzaken voor de daling van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen. Kopers worden geconfronteerd met hoge prijzen en dat schrikt af, zegt een woordvoerder van de VEH. "De hogere prijzen komen deels door de gestegen hypotheekrente en hogere bouwkosten. Ook speelt de ontwikkelingstijd mee. Huizen die nu in de verkoop zijn, zijn jaren geleden al ontwikkeld en destijds berekend op lagere bouwkosten en rentes. Door omstandigheden zijn woningen nu duurder geworden. Een nieuwbouwwoning die toen aantrekkelijk was geprijsd, is dat nu niet meer. Bovendien is er een nadruk op binnenstedelijk bouwen, wat duurder is dan buiten de stad."

Hierdoor gaan woningzoekenden op zoek naar een huis in de bestaande woningvoorraad, stelt de VEH. "Dat is veelal een huis dat je nog moet verbouwen of verduurzamen, maar wat er wel al staat en waarbij je nog kan onderhandelen over de prijs. Dat is bij nieuwbouw niet zo." Maar het aanbod van woningen is schaars en dus neemt het woningtekort alleen maar toe, aldus de belangenorganisatie.

Geen eenvoudige oplossing

Een "quick fix" is er volgens de VEH niet. Het Rijk en de gemeentes kunnen volgens de organisatie wel iets doen aan de dure bouwgrond. De prijs van bouwgrond maakt een groot deel uit van de totaalprijs van een nieuwbouwwoning. "Nu denken veel mensen: als ik kijk wat ik kan lenen en wil betalen voor een huis, kom ik niet uit. Dan lukt het niet."

Door: ANP

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.