Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bouwsector vindt daling verkoop nieuwbouwwoningen niet verrassend

Door Fleur Zomer
schedule 5 min
location_on [xx]km
mensen aan het werk bij een nieuwbouwwoning
Bouwend Nederland vindt het niet verrassend dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal van dit jaar is gehalveerd. Sinds het vierde kwartaal van 2021 ziet de belangenbehartiger van de bouwsector een terugval in het aantal afgegeven bouwvergunningen, waardoor er al langere tijd minder wordt gebouwd.

"We kunnen het oplopende woningtekort alleen oplossen als we nieuwe woningen toevoegen en daarnaast zorgen dat we doorstroming stimuleren", zegt Bouwend Nederland. Maar in die ambitie wordt de bouwsector naar eigen zeggen belemmerd, onder meer door het uitblijven van een oplossing voor het stikstofprobleem, een tekort aan bouwlocaties en extra eisen die gemeenten stellen aan nieuwbouw.

Volgens Bouwend Nederland worden de problemen verergerd door het regeringsbeleid, "ondanks de goede ambities van minister De Jonge". Ook gemeentes zouden meer verantwoordelijkheid moeten nemen. "Er is in de wetten Betaalbare Huur en Versterking Regie op Volkshuisvesting te weinig aandacht voor doorstroming en er missen instrumenten die bezwaarprocedures verkorten. Stop met de focus op binnenstedelijk bouwen, maar bouw een straatje bij in elke gemeente."

Startbouwimpuls

Er worden wel stappen gezet, benadrukt de belangenorganisatie, zoals met de zogenoemde startbouwimpuls, waarmee bouwprojecten die stil dreigen te vallen toch door kunnen gaan. Daarvoor is veel animo, bleek vorige maand uit een eerste inventarisatie.

Het toevoegen van betaalbare nieuwbouwwoningen is bovendien niet de enige manier om de betaalbaarheidsproblemen op de woningmarkt op te lossen, zegt Bouwend Nederland. Het overgrote deel van de starters koopt hun eerste huis in de bestaande woningvoorraad. "Nieuwbouw moet in alle segmenten worden gebouwd, zodat doorstroming op de woningmarkt wordt gestimuleerd." Door de bouw van nieuwe woningen kan een verhuisketen in gang gezet worden waarmee ruimte ontstaat in de bestaande voorraad, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) twee jaar geleden al.

Het CBS publiceerde in de nacht van woensdag op donderdag nieuwe cijfers over de verkoop van nieuwbouwwoningen, waaruit bleek dat die in het tweede kwartaal meer dan gehalveerd was ten opzichte van vorig jaar. In april, mei en juni werden 3300 nieuwbouwwoningen verkocht en dat is 56,2 procent minder dan in dezelfde maanden vorig jaar. Naast een terugval van het aantal bouwvergunningen spelen ook de hoge hypotheekrente, een tekort aan bouwlocaties en hoge bouw- en grondkosten een rol.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).