Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Voor vierde maand op rij zijn huizenprijzen gestegen

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Voor vierde maand op rij zijn huizenprijzen gestegen
Nederlandse koopwoningen zijn vorige maand weer iets duurder geworden dan de maand daarvoor, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In september moesten kopers 0,6 procent meer neertellen voor een huis dan in augustus. Het is de vierde maand op rij dat de prijzen op maandbasis omhoog zijn gegaan.

Gemiddeld legden kopers in september 422.175 euro neer voor een bestaand huis. Vergeleken met een jaar terug lagen de prijzen daarmee nog wel 3,5 procent lager. Daarnaast wisselden vorige maand minder huizen van eigenaar. In totaal werden in september 16.089 huizen verkocht, 8,7 procent minder dan in september vorig jaar.

De laatste jaren zijn koophuizen flink duurder geworden, onder meer omdat er in Nederland een tekort is aan huizen. Maar in de loop van vorig jaar begonnen de prijzen te dalen, vooral omdat de hypotheekrente snel omhoog was gegaan. Woningzoekenden konden daardoor minder geld lenen om een huis te kopen. Sinds juni stijgen de prijzen echter weer. CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen zei vorige maand dat het erop lijkt dat de prijsdaling achter de rug is. Het effect van de gestegen rente was volgens hem "nu wel zo'n beetje voorbij".

Toenemende krapte

Makelaars en woningzoekenden merken ook dat woningen weer duurder aan het worden zijn. Eerder deze maand meldde makelaarsvereniging NVM dat de krapte op de woningmarkt opnieuw toeneemt en dat kopers weer vaker moeten overbieden op de vraagprijs. Deskundigen wijzen er al langer op dat er dringend meer huizen bijgebouwd moeten worden, want Nederland kampt nog steeds met een groot huizentekort.

Toch valt een nieuwe daling van de huizenprijzen niet uit te sluiten volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). "Ik sluit niet uit dat de prijzen nu een paar maanden omhoog gaan, maar straks weer een paar maanden omlaag", zei hij onlangs in gesprek met het ANP. Hij voorzag evenwel "geen dramatische daling" van de huizenprijzen. "Daarvoor zitten Nederlanders te goed bij kas". Knot benadrukte dat de werkloosheid nog altijd "superlaag" is. Daardoor hebben de meeste mensen nog steeds werk en dus inkomen te besteden.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.