Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'
Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

Bekend is dat er in Nederland al tijden minder woningen bijgebouwd worden dan het kabinet beoogt. Het streven is om er jaarlijks 100.000 huizen bij te krijgen. Maar die ambitie raakt alleen maar verder uit beeld, constateert het EIB. Het aantal vergunningen voor nieuwe huizen bedroeg in 2021 nog zo'n 80.000, dit jaar waarschijnlijk maar 60.000. Op deze voet verder gaan zou betekenen dat de nieuwbouw op de korte termijn extra terugvalt. En bezien over een iets langere periode zou het zo ook nooit lukken om op meer dan 75.000 nieuwe woningen per jaar uit te komen.

Het EIB pleit voor een pakket aan structurele maatregelen. Een van de meest kansrijke hierbij is het aanwijzen van kleinschalige woonlocaties in het groen, stellen de kenners. Volgens hen wordt er de laatste tijd namelijk veel te veel ingezet op woningbouwprojecten in de binnenstad en dat is helemaal niet handig en erg duur.

Inkomensnormen

Ook stelt het EIB voor om de inkomensnormen voor starters bij de hypotheekverstrekking te verruimen. Nu lukt het hen vaak niet om voldoende financiering te krijgen voor een huis. Zo'n verruiming zou de vraag naar huizen aanwakkeren en dat zou het interessanter maken voor ontwikkelaars om meer woningen te bouwen.

Om de dip in de nieuwbouw op de korte termijn terug te dringen stelt het instituut ook een tijdelijk pakket van financiële maatregelen voor. Dan gaat het bijvoorbeeld om een opkoopfonds waarmee de overheid rechtstreeks in projecten zou kunnen investeren waarvoor in de voorverkoop nog niet voldoende kopers zijn gevonden.

Het kabinet stelde in 2019 met de Woningbouwimpuls nog 1 miljard euro beschikbaar voor de bouw van tienduizenden betaalbare woningen in regio's waar de schaarste het grootst is. Maar die oplossing was volgens het EIB geen slim idee. "Kernprobleem hier was dat de meeste projecten zonder de subsidie vaak ook waren doorgegaan." Ook verdrongen de projecten die subsidie kregen andere projecten die daardoor juist vertraagden. Volgens het EIB geldt dit ook voor de Startbouwimpuls, een andere subsidieregeling die door het kabinet is opgezet.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.