Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020
Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende dat de omzet in de woningbouw en utiliteitsbouw, dus alle gebouwen zonder woonfunctie, in het derde kwartaal 2,5 procent was gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Middelgrote spelers in deze tak van de bouw hadden zelfs te maken met lichte krimp.

Andere deelbranches van de bouwsector zagen de opbrengsten sneller stijgen. De bouw als geheel boekte een 6,4 procent hogere omzet dan een jaar eerder, waarbij vooral de omzet van gespecialiseerde bouwbedrijven hard steeg.

Jarenlang schaarste

Nederland heeft al jaren te maken met schaarste aan woningen. Het doel van de regering om jaarlijks zo'n 100.000 woningen te bouwen lijkt steeds moeilijker haalbaar. Het aantal vergunningen voor nieuwbouw, een goede voorspeller voor de komst van nieuwe woningen, viel het voorbije kwartaal 27 procent lager uit dan een jaar eerder. Ook in het eerste en tweede kwartaal gaven gemeenten veel minder vergunningen af.

Bouwbedrijven gingen vaker failliet dan een jaar eerder. In totaal gingen 112 ondernemingen bankroet, tegenover 85 een jaar eerder.

Stagnatie nieuwbouw

Economen van ABN AMRO stellen dat de bouwsector vooral last heeft van stagnatie op de markt voor nieuw gebouwde koopwoningen. Dat veroorzaakt volgend jaar 2,5 procent krimp in de bouw, voorspellen ze in navolging van andere kenners. Dankzij de sterk gestegen lonen hebben veel Nederlanders komend jaar weliswaar wat meer te besteden voor de aankoop van een huis, maar ze hebben vaak een sterke voorkeur voor bestaande huizen. Doordat nieuwbouwprojecten in de voorverkoop vaak te weinig kopers trekken, loopt de komst van nieuwe woningen nog meer vertraging op.

ABN AMRO waarschuwt dat die problemen met de nieuwbouw niet alleen de bouwers zelf zullen raken. Ook architectenbureaus en bijvoorbeeld houtleveranciers verkopen hierdoor minder. In 2025 verwachten economen van de bank weer licht herstel voor de bouw.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.