Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Huurwoningen dalen in 2024 verder in waarde

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Huurwoningen dalen in 2024 verder in waarde
Huurwoningen dalen dit jaar en volgend jaar sterk in waarde, verwacht ABN AMRO. Dat is volgens de vastgoedexperts van de bank het gevolg van strengere huurregulering door de overheid, in combinatie met de hoge rente. Daardoor is het moeilijker om deze panden te financieren.

Naar verwachting gaat de prijs van huurwoningen dit jaar met 11 procent omlaag en in 2024 met nog eens 5 procent. Pas in 2025 stabiliseren de prijzen. "In de vastgoedsector is veel onzekerheid over de aanstaande uitbreiding van de huurprijsbescherming naar het middensegment. Door die onzekerheid is het nu minder aantrekkelijk om in deze woningen te investeren", zegt Paul Bisschop, vastgoedeconoom bij ABN AMRO.

Demissionair woonminister Hugo de Jonge wil de huurmarkt meer gaan reguleren om huurders beter te beschermen. "De keerzijde is dat het minder aantrekkelijk wordt om daar je geld mee te verdienen. En dat zorgt voor allerlei neveneffecten, bijvoorbeeld dat het aanbod terugloopt en de huren die buiten het gereguleerde segment vallen waarschijnlijk zullen stijgen", zegt Bisschop.

Groot woningtekort

De timing van de reguleringsmaatregelen noemt de econoom heel ongelukkig. "We zitten met een groot woningtekort, wat je dan zeker niet moet doen is partijen ontmoedigen om hierin te investeren. Het drastisch beperken van het rendement van beleggers gaat de komende jaren waarschijnlijk averechts werken", aldus Bisschop.

Hij wijst erop dat er al maatregelen zijn genomen om de huurmarkt te reguleren, zoals de verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers, het verbod in een aantal gemeenten om een aangekochte woning meteen te gaan verhuren en de fiscale behandeling van huurwoningen. "Mijn advies zou zijn: monitor nou eerst wat die eerdere maatregelen doen, zorg voor stabiliteit en zekerheid voor beleggers op de lange termijn. Mochten de maatregelen nog steeds leiden tot excessieve huren, ga dan gericht te werk. Maar ga niet meteen heel het stelsel drastisch herstructureren", besluit de econoom.

Herfinanciering

ABN AMRO voorziet dat heel de commerciële vastgoedsector dit jaar 10 procent in waarde daalt en volgend jaar met 3,5 procent. Dat komt voor een deel door de vertraging van de economie. De prijzen staan ook onder druk doordat veel beleggers bij herfinanciering tegen een hoge rente aanlopen. Hierdoor moeten sommige investeerder hun vastgoed noodgedwongen verkopen.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).