Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Coolsingel krijgt hoogste sociale woongebouw ter wereld

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Coolsingel krijgt hoogste sociale woongebouw ter wereld
Rotterdam krijgt aan de Coolsingel, bijna naast het stadhuis, het hoogste gebouw ter wereld voor sociale huurwoningen. In 2025 wordt begonnen met de bouw van een 143 meter hoge woontoren met daarin bijna driehonderd flats met een huur niet hoger dan de maximum sociale huurprijs.

De flats komen deels op de plaats waar nu nog de Pompenburgflat staat. Dat is een blok van 226 sociale huurwoningen op de hoek van het Hofplein en de Coolsingel dat wordt gesloopt en plaatsmaakt voor het nieuwbouwproject Rise. De bewoners van de Pompenburgflat krijgen een onderkomen in de nieuwe toren.

Naast de driehonderd sociale huurwoningen, komen in Rise nog twee torens met nog eens ruim 1100 koop- en huurwoningen in de midden- en hogere prijsklassen. De hoogste van de drie torens wordt 275 meter hoog en daarmee ook de hoogste van Nederland. Dat is nu nog de 215 meter hoge Zalmhaventoren elders in het centrum van Rotterdam. Behalve woningen, komen er in de torens werkplekken, winkels, horeca, een hotel en maatschappelijke voorzieningen.

Fontein blijft

De bouw van het project moet in 2025 beginnen. De afbraak van Pompenburg gebeurt in fases zodat slechts een klein deel van de bewoners tijdelijk elders moet wonen. De anderen kunnen meteen van hun huidige naar hun nieuwe onderkomen verhuizen, aldus wooncorporatie Havensteder.

Voor de komende tien jaar staan ook in andere delen van het centrum in Rotterdam nog een aantal woningbouwprojecten in de planning die goed zijn voor enkele duizenden woningen. Zo gaat het Schiekadeblok nabij het Centraal Station op de schop, komt er een torenflat aan de Lijnbaan en komen er woningen en kantoorgebouwen langs het spoor.

Ook wordt het Hofplein drastisch vergroend. Het autoverkeer wordt daar beperkt en de snelheid verlaagd. Er komen 150 bomen en ander groen en voetgangers en fietsers krijgen ruim baan. De bekende fontein blijft.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).