Normal_4486

DEN HAAG (Novum) - De motie om banken te dwingen dertigduizend euro meer hypotheeklening te verstrekken aan tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van veertigduizend euro heeft steun gekregen van minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA).

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch, die de motie woensdag samen met PVV'er Eric Lucassen indiende, is blij met de steun.

Lucassen en Monasch willen dat banken de normen gaan volgen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Onder die in november gepubliceerde normen moet een stel met ieder twintigduizend euro aan inkomen 178 duizend euro kunnen lenen voor de aankoop van een huis.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verbood banken echter mee te gaan met deze norm, waardoor deze stellen niet meer dan 148 duizend euro kunnen lenen.

De motie moet ervoor zorgen dat de AFM toch meegaat met de hogere norm. "Nu wordt gezegd dat banken bij individuele gevallen toch een hogere hypotheek kunnen geven", zegt Monasch.

"Banken gaan daar echter niet in mee, omdat ze bang zijn achteraf alsnog een boete te krijgen." Met de motie moet één heldere norm worden vastgelegd.

Volgens Monasch maakt de dertigduizend euro een wereld van verschil. "Kijk maar op Funda, het aanbod verschilt echt enorm." Monasch wil met de motie bereiken dat 'hardwerkende Nederlanders een huis kunnen kopen'.

Bovendien zit deze groep nu vaak in een huurwoning. "De maatregel kan daarom zowel de huurwoning- als de koopwoningmarkt beter later doorstromen."

De Tweede Kamer stemt volgende week dinsdag over de motie Lucassen en Monasch. "Nu Spies ons steunt, verwacht ik dat we een meerderheid krijgen."