Normal_4491

UTRECHT (Novum) - De verkoop van nieuwbouwwoningen is in de eerste drie maanden van dit jaar ingestort. Het aantal verkochte woningen bedraagt nauwelijks een kwart van het aantal voor het begin van de crisis. Dat zegt Nico Rietdijk, directeur van de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, donderdag in Het Financieele Dagblad.

In het eerste kwartaal werden gemiddeld 1100 woningen per maand verkocht. In dezelfde periode vorig jaar waren dat nog 2500 woningen. "Voor de crisis was het zelfs heel normaal dat er vierduizend woningen per maand werden verkocht", aldus Rietdijk tegen de krant.

De aanhoudende daling van de huizenprijzen heeft volgens de directeur invloed op de markt voor nieuwbouwwoningen. "Hoe verder de prijzen dalen, hoe lastiger het voor ontwikkelaars en bouwers wordt om nog nieuwe projecten te ontwikkelen."

De scherpe daling van de verkopen van nieuwbouwwoningen kan deels ook verklaard worden door de verlaging van de overdrachtsbelasting. Daardoor zijn oudere huizen ten opzichte van een jaar geleden voordeliger geworden in vergelijking met nieuwbouwwoningen. Kopers van nieuwbouwwoningen profiteren namelijk niet van de verlaging van de overdrachtsbelasting.