Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ILT wijst vijfduizend huizenverkopers op verplicht energielabel

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft brieven naar circa vijfduizend huizenverkopers gestuurd om hen erop te wijzen dat zij zo’n 6100 woningen hebben verkocht tussen 1 januari 2016 en 1 mei 2016 zonder het verplichte definitieve energielabel. Zij kunnen dit binnen zes weken alsnog in orde maken via de website Energielabelvoorwoningen.nl.

Zo’n label laat de energieprestatie van een woning zien; is die energiezuinig of zijn er nog besparingsmogelijkheden. Hoe energiezuiniger een woning is, hoe minder uitstoot van CO2, hoe beter dit is voor het milieu en hoe lager de stookkosten zijn voor de huiseigenaar.
De ILT controleert na zes weken of het label inmiddels definitief is gemaakt. Is dat niet het geval en er geldt geen uitzondering voor de woning, dan kan de ILT uiteindelijk een dwangsom van 405 euro opleggen.

De inspectie controleert sinds 2015 of woningen bij de verkoop een definitief label hebben. Zij baseert zich daarbij op gegevens van het Kadaster en van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Over 24.500 van de 249.000 woningen die in 2015 in Nederland zijn verkocht (cijfers RVO) heeft de ILT de verkopers brieven gestuurd omdat zij geen definitief energielabel hadden. In 9600 gevallen is het energielabel alsnog definitief geregistreerd of is bevestigd dat geen energielabel noodzakelijk is, zoals bij monumenten. Voor de overige 14.900 huizen loopt het traject nog.

In 2016 zijn 296.000 huizen verkocht. De ILT heeft daarvan nu de eerste vier maanden doorgelicht.

Toezicht inspectie
De inspectie ziet erop te dat de in Europa afgesproken energiebesparende maatregelen worden nageleefd. Het toezicht betreft fabrikanten, importeurs, distributeurs van bouwproducten, auto’s of autobanden, elektronica en beheerders, verhuurders en eigenaren van gebouwen en/of woningen. Doelen zijn: beperken van klimaatverandering door een lagere CO2-uitstoot , een lagere energierekening voor de consument en eerlijke concurrentie tussen bedrijven. ILT werkt daarbij samen met andere toezichtdiensten.

Meer informatie over het energielabel en hoe dat definitief te maken is, is hier te vinden.

24 oktober '24 (13:03)

Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar wacht op evaluatiemoment

Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

23 oktober '24 (19:03)

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

23 oktober '24 (15:02)

Woningcorporaties staan nog steeds achter huurwet: 'Huurder beschermd tegen te hoge huren'

Woningcorporaties zijn het oneens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die vindt dat de huurwet moet worden teruggedraaid. Dat laat een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, weten. "Het is belangrijk dat huurders beschermd worden tegen veel te hoge huren."

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

23 oktober '24 ( 8:32)

Accu's fietsen en brommers veroorzaken woningbranden

Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.

14 oktober '24 (10:04)

Bij woningen is Oss en Leende explosies

DEN HAAG (ANP) - Bij twee woningen in de Wagenaarstraat in Oss en de Strijperstraat in Leende in Noord-Brabant zijn explosies geweest in de nacht van zaterdag op zondag. De politie vermoedt dat zwaar vuurwerk de oorzaak is.

10 oktober '24 (12:04)

'Bezwaar van burgers een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis'

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.

08 oktober '24 ( 9:02)

Ruim een vijfde meer aanvragen voor hypotheken

Het blijft druk op de hypotheekmarkt, merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het derde kwartaal werden ruim een vijfde meer aanvragen ingediend dan in dezelfde periode een jaar geleden. Ook groeide het verschil tussen starters en doorstromers op de woningmarkt.

08 oktober '24 ( 6:05)

Tarieflimiet voor warmtenet mogelijk gemaakt

Als het aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) ligt, wordt het mogelijk om een tarieflimiet voor kleinverbruikers van het warmtenet ofwel stadsverwarming in te stellen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. In het regeerprogramma had het kabinet al aangekondigd zo'n tarieflimiet te zullen onderzoeken.

08 oktober '24 ( 6:04)

Gasketelwet 'financieel drama' voor VvE's, waarschuwt VEH

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een "financieel drama" dat Verenigingen van Eigenaars (VvE's) dreigt te treffen door de zogeheten Gasketelwet die vorig jaar is ingevoerd. Deze wet is bedoeld om het aantal ongelukken met koolmonoxide (CO) te verlagen, maar kan appartementseigenaars met hoge kosten opzadelen.