Normal_4505

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst mag voorlopig geen inkomensgegevens van huurders aan woningcorporaties en andere verhuurders geven.

De wet die dit mogelijk maakt, moet eerst in werking treden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag geoordeeld in een kort geding dat enkele huurders uit Amsterdam hadden aangespannen tegen de Nederlandse staat.

Het kabinet wil dat huisbazen de huur van huurders met een jaarinkomen hoger dan 43.000 euro met 5 procent mogen verhogen.

De wet moet nog worden goedgekeurd door het parlement en de regering hoopt dat hij 1 juli in gaat.Onderdeel van het plan is dat huisbazen inkomensgegevens van huurders kunnen opvragen bij de Belastingdienst.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers had de Belastingdienst een ontheffing gegeven om die informatie nu alvast te geven. Op die manier konden verhuurders de huurverhoging al per 1 juli doorvoeren.

De huurders uit Amsterdam hadden hiertegen een kort geding aangespannen.Doel van de huurverhoging is het tegengaan van scheefwonen. Dit houdt in dat mensen met een relatief hoog inkomen in een goedkope sociale huurwoning wonen.