Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Geopolitieke instabiliteit bedreigt bouwsector

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Geopolitieke instabiliteit en harder wordende concurrentie zijn wereldwijd grote uitdagingen voor de bouwsector, aldus 350 bouwdirecteuren. De consultant, broker en solutions provider Willis Towers Watson onderzocht onlangs door middel van de Construction Risk Index de meest significante trends en dreigingen binnen de sector.

Politieke verdeeldheid over bijvoorbeeld de Brexit, de Dakota pijpleiding, de Amerikaanse en Franse verkiezingen of ongewisse uitkomsten van referenda, zorgt voor geopolitieke instabiliteit die ook in Nederland zijn uitwerking heeft. Dit wordt gezien als grootste bedreiging voor de bouwsector. Zo veroorzaakt niet consistent beleid onzekerheid over overheidssteun en -financiering, uitstel en vertragingen van projecten, veranderingen in strategie en de verplichting om lange termijn investeringen aan te gaan.


Concurrentie en risicomanagement
De tweede grootste zorg voor de Europese bouwsector is toenemende concurrentie. De directeuren erkennen dat een gezonde markt hen voordelige groei en diversiteit kan bieden, ook buiten de landsgrenzen. Toch zien zij de constante stroom van nieuwe, internationale spelers die toetreden tot hun markt, als een uitdaging. De bedrijven proberen competitief te blijven door binnen hun vakgebied uit te breiden of samen te werken met partners. Eugene Koster, Director Construction bij Willis Towers Watson: “De bestuurders in de bouw moeten constant anticiperen op meer en andere concurrentie, door bijvoorbeeld hun strategieën voor risicomanagement erop aan te passen. Juist nu traditionele verzekeringsprogramma’s, als sluitstuk van het risicomanagement proces, onvoldoende blijken, is het cruciaal om goed geïnformeerd te zijn over lokale risico’s, gebruiken en wet- en regelgeving in nieuwe markten.”


Gevolgen digitalisering ontkend
Een derde punt waarop de sector werd ondervraagd, zijn digitalisering en de opkomst van nieuwe technologieën zoals BIM, smart building en 3D-printen. De marktleiders cijferen de risico’s die deze ontwikkelingen teweegbrengen, weg. “Dit ondanks een aangetoond verhoogde dreiging voor cyberaanvallen en datalekken van persoonlijke gegevens”, aldus Koster. “Door een toename in het gebruik van technologie is de sector kwetsbaarder geworden. Er bestaat een groter risico op het verlies van data, zowel in de technische ontwerp- als uitvoerfase. Verlies van data kan rampzalige gevolgen hebben. De bewustwording hierover en werknemers trainen over mogelijke cyberbedreigingen, zouden wezenlijke onderdelen van de cyberbeveiligingsstrategie van elk bedrijf moeten zijn. Het is belangrijk dat werknemers geholpen worden om cyberaanvallen effectief te kunnen identificeren, melden en oplossen.”


Over Construction Risk Index
Willis Towers Watson heeft 350 directeuren in 2016 gevraagd om de grootste dreigingen voor hun bedrijf voor een periode van tien jaar te identificeren. Het doel is om beter inzicht te krijgen in de dreigingen en uitdagingen binnen de wereldwijde bouwsector. Deelnemers werden naar hun mening gevraagd over 50 specifieke dreigingen binnen vijf grote trends. Daarnaast werden diepte-interviews met directeuren gehouden om meer inzicht te krijgen in de uitdagingen die zij ervaren.

04 november '24 ( 8:30)

Ombouwen van voormalige kantoren en winkels leverde minder woningen op

Het ombouwen van voormalige kantoren en winkels leverde vorig jaar bijna een tiende minder woningen op. In 2023 werden er op die manier 8800 woningen gecreëerd, 8 procent minder dan een jaar eerder. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO).

31 oktober '24 ( 8:05)

Voor vijfde kwartaal op rij verkoopt Heijmans meer woningen

Bouwconcern Heijmans heeft voor het vijfde kwartaal op rij meer woningen aan consumenten verkocht. Dit is vooral te danken aan de ruim negenhonderd woningen die Van Wanrooij, overgenomen door Heijmans, verkocht, voornamelijk in buitenstedelijk gebied. Het aantal verkopen aan verhuurders en beleggers bleef ongeveer gelijk ten opzichte van een jaar geleden.

31 oktober '24 ( 6:34)

Nieuwbouwwoningen kunnen doorstroming woningmarkt op gang brengen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst op het grote belang van nieuwbouwwoningen voor het op gang brengen van de doorstroming op de woningmarkt. Een nieuwe woning kan leiden tot het op de markt komen van twee of drie andere woningen, heeft het statistiekbureau becijferd.

29 oktober '24 ( 8:03)

Energiebedrijven rekenden kosten tijdens crisis eerlijk door aan consument, aldus ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geen aanwijzingen gevonden dat energieleveranciers tijdens de energiecrisis kostenstijgingen sneller aan klanten hebben doorberekend dan kostenverlagingen. De toezichthouder onderzocht hoe zes energieleveranciers, waaronder de drie grootste, tussen 2021 en juni 2023 de groothandelsprijzen van gas en stroom aan consumenten doorrekenden.

29 oktober '24 ( 6:48)

Steeds meer flexwoningen, maar meeste Nederlanders wonen liever niet zo klein

Het aantal kleine woningen in Nederland van 50 vierkante meter of minder neemt steeds meer toe. Flexwoningen, die worden ingezet als tijdelijke oplossing voor de woningnood, vormen een groeiend deel van deze toename, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van onderzoek. Deze huisjes zijn vaak maar 20 vierkante meter of kleiner.

28 oktober '24 (14:47)

VEH waarschuwt voor commerciële huis-aan-huisreclame thuisbatterijen

De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt voor huis-aan-huisreclame voor thuisbatterijen. Die kan misleidend zijn omdat die vaak door de gemeente lijkt te zijn gestuurd, terwijl het om een commercieel product gaat.

24 oktober '24 (13:03)

Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar wacht op evaluatiemoment

Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

23 oktober '24 (19:03)

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

23 oktober '24 (15:02)

Woningcorporaties staan nog steeds achter huurwet: 'Huurder beschermd tegen te hoge huren'

Woningcorporaties zijn het oneens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die vindt dat de huurwet moet worden teruggedraaid. Dat laat een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, weten. "Het is belangrijk dat huurders beschermd worden tegen veel te hoge huren."

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.