Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Geopolitieke instabiliteit bedreigt bouwsector

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Geopolitieke instabiliteit en harder wordende concurrentie zijn wereldwijd grote uitdagingen voor de bouwsector, aldus 350 bouwdirecteuren. De consultant, broker en solutions provider Willis Towers Watson onderzocht onlangs door middel van de Construction Risk Index de meest significante trends en dreigingen binnen de sector.

Politieke verdeeldheid over bijvoorbeeld de Brexit, de Dakota pijpleiding, de Amerikaanse en Franse verkiezingen of ongewisse uitkomsten van referenda, zorgt voor geopolitieke instabiliteit die ook in Nederland zijn uitwerking heeft. Dit wordt gezien als grootste bedreiging voor de bouwsector. Zo veroorzaakt niet consistent beleid onzekerheid over overheidssteun en -financiering, uitstel en vertragingen van projecten, veranderingen in strategie en de verplichting om lange termijn investeringen aan te gaan.


Concurrentie en risicomanagement
De tweede grootste zorg voor de Europese bouwsector is toenemende concurrentie. De directeuren erkennen dat een gezonde markt hen voordelige groei en diversiteit kan bieden, ook buiten de landsgrenzen. Toch zien zij de constante stroom van nieuwe, internationale spelers die toetreden tot hun markt, als een uitdaging. De bedrijven proberen competitief te blijven door binnen hun vakgebied uit te breiden of samen te werken met partners. Eugene Koster, Director Construction bij Willis Towers Watson: “De bestuurders in de bouw moeten constant anticiperen op meer en andere concurrentie, door bijvoorbeeld hun strategieën voor risicomanagement erop aan te passen. Juist nu traditionele verzekeringsprogramma’s, als sluitstuk van het risicomanagement proces, onvoldoende blijken, is het cruciaal om goed geïnformeerd te zijn over lokale risico’s, gebruiken en wet- en regelgeving in nieuwe markten.”


Gevolgen digitalisering ontkend
Een derde punt waarop de sector werd ondervraagd, zijn digitalisering en de opkomst van nieuwe technologieën zoals BIM, smart building en 3D-printen. De marktleiders cijferen de risico’s die deze ontwikkelingen teweegbrengen, weg. “Dit ondanks een aangetoond verhoogde dreiging voor cyberaanvallen en datalekken van persoonlijke gegevens”, aldus Koster. “Door een toename in het gebruik van technologie is de sector kwetsbaarder geworden. Er bestaat een groter risico op het verlies van data, zowel in de technische ontwerp- als uitvoerfase. Verlies van data kan rampzalige gevolgen hebben. De bewustwording hierover en werknemers trainen over mogelijke cyberbedreigingen, zouden wezenlijke onderdelen van de cyberbeveiligingsstrategie van elk bedrijf moeten zijn. Het is belangrijk dat werknemers geholpen worden om cyberaanvallen effectief te kunnen identificeren, melden en oplossen.”


Over Construction Risk Index
Willis Towers Watson heeft 350 directeuren in 2016 gevraagd om de grootste dreigingen voor hun bedrijf voor een periode van tien jaar te identificeren. Het doel is om beter inzicht te krijgen in de dreigingen en uitdagingen binnen de wereldwijde bouwsector. Deelnemers werden naar hun mening gevraagd over 50 specifieke dreigingen binnen vijf grote trends. Daarnaast werden diepte-interviews met directeuren gehouden om meer inzicht te krijgen in de uitdagingen die zij ervaren.

14 juli '25 (11:07)

Keijzer pleit voor woningdelen en tijdelijke woningen voor statushouders

Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.

11 juli '25 (14:25)

Nieuwe woonwijken gepland in Alkmaar, Hengelo, Apeldoorn en Helmond

In de omgeving van Alkmaar, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en Helmond worden de komende jaren grote nieuwe woonwijken gebouwd, bevestigt woonminister Mona Keijzer (BBB) na berichtgeving van RTL Nieuws. Deze nieuwe grote bouwlocaties worden toegewezen in de Nota Ruimte, die Keijzer vrijdag bespreekt in de ministerraad.

10 juli '25 (15:47)

Meeste woningen in jaren te koop, prijsstijging zwakt af 

In het tweede kwartaal zijn in Nederland de meeste woningen te koop gezet in bijna twintig jaar. Daardoor is de stijging van de huizenprijzen flink afgezwakt, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

10 juli '25 (14:47)

NVM: verkoopgolf huurhuizen drijft prijzen mogelijk extra omhoog

De stijging van de huizenprijzen is flink afgezwakt, maar de prijzen zouden volgend jaar zomaar weer harder kunnen gaan stijgen. De woningmarkt raakt momenteel overspoeld met huurhuizen die te koop zijn gezet. In de loop van volgend jaar is die uitpondgolf waarschijnlijk voorbij, voorziet de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

08 juli '25 ( 8:34)

ING verwacht licht herstel bouwproductie na krimp in 2024

De bouwproductie groeit weer na een stevige krimp begin 2024, meldt ING Research. Volgens de economen van de bank is het herstel echter "broos". Dat komt volgens hen doordat het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen daalt en investeringen in bedrijfsgebouwen achterblijven. Ook structurele knelpunten zoals netcongestie en een tekort aan bouwgrond remmen de groei.

07 juli '25 (16:15)

Advies: eenvoudiger huurbeleid, minder voordeel koophuis

Het huurbeleid moet een stuk eenvoudiger en de overheid moet minder belastingvoordelen geven aan huizeneigenaren. Dat staat in een breed onderzoek door ambtenaren naar de huursector. Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft dit zogeheten Interdepartementale Beleidsonderzoek met adviezen over het huurbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

07 juli '25 ( 8:55)

Kamer keurt woningwet goed: statushouders verliest voorrangspositie

De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.

01 juli '25 (16:40)

Landelijke staking interieurbouwers en meubelmakers van de baan

De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

27 juni '25 (11:23)

Aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 33.000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In dezelfde periode vorig jaar werden voor de bouw van 38.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.